Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.8.12 / dotaz č. 34963
Dobrý den,
rád bych Vás poprosil o radu.
Rodiče staví nízkoenergetický dům, obvod. stěna 30 cm porobeton, zateplení 20 cm EPS, sokl 10 XPS. Z důvodu zvýšeného výskytu radonu jim bylo doporučeno mimo hydroizolační fólii provést ještě do základové desky provětrávání - do kameniva frakce 32-63 položit žluté drenážní trubky o průměru 65 mm v jednom směru vzdálených v desce 2 m od sebe (z jednoho konce desky na druhý s vývodem ven).
Můj dotaz je tento: nebude provětrávání desky v rozporu se zatepleným soklem? Nebude do zateplené desky procházet chladnější vzduch zvenku a tím narušovat funkci XPS?
Druhý dotaz je na samotný XPS, je třeba k němu přikládat nopovou fólii nebo je nenasákavý a je možné k němu přihrnout zeminu, resp. kačírek s drenážní trubkou pro odvod případné srážkové vody?
Děkuji za odpovědˇ.
Hezký den,

provětrávání bude samozřejmě o něco snižovat účinky zateplení, ale nemělo by to však být z pohledu energetických ztrát při dostatečně zateplené podlaze (cca 20 cm podlahového EPS) tak významné. Důležitější je samozřejmě odvádět případný radon z podloží.

Nopová fólie přiložená k XPS není samozřejmě na škodu (bude ho chránit před mechanickým poškozením). Pokud bude použit na sokl jako povrchová úprava Marmolit, můžete ještě v místech, která budou pod terénem, aplikovat na Marmolit asfaltový penetrační nátěr.

Důležité je však oddělit zeminu od štěrku geotextilií, která snižuje možnost prosakování zeminy do štěrku a brání tak ucpávání drenážních trubek vyplavenou zeminou.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk