Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.8.12 / dotaz č. 34965
Hezký den.
Zajímal by mne Váš fundovaný názor na můj problém.
Majitel bytového domu tvrdil, že dosavadní zálohy na služby a energie jsou dostačující. Nyní však požaduje dosti vysoký doplatek za spotřebu tepla, kterou nám určil dle % podílu vytápěné plochy bytu a celkové spotřebě na podlaží ( kde je měřič), která byla za vyúčtovací období 137,58 GJ.
Za spotřebu tepla pro náš byt požaduje částku cca 24.300 Kč za období 12/2011 až 6/2012 – mimo ohřev teplé vody.
V bytě nejsou žádné další měřiče tepla.
Problém je v tom, že majitel pronajímá zatím pouze byty nacházejí cí se v 4. a 3. podlaží a 2. a 1. podlaží stále čekají na rekonstrukci. Tyto nevyužité prostory společně s širokým schodištěm majitel nijak netemperuje a já mám zato, že tímto dochází k prostupu tepla ( např. mezi 2 a 3 podlažím) a my musíme více topit, respektive je nám vyčíslena vyšší spotřeba odebraného tepla pro 3 podlaží a náš byt.
Námi užívaný byt je rohový, má 2 venkovní stěny bez izolace a další část bytu sousedí se studenou, netemperovanou chodbou. Celkem byt má9 oken a jedno okno francouzské, všechny původní, dřevěné,
Chtěl bych uplatnit slevu nebo snížení velmi velké fakturované částky za teplo.
Můžete mi, prosím, poradit, jak tento problém řešit a na co se odvolat?
Děkuji za pochopení.
Dobrý den, odpověď na Váš relativně jednoduchý dotaz je poměrně obsáhlá a vyžaduje doplňující podklady, pro které v této rubrice není dostatek prostoru. Proto Vám doporučuji osobní návštěvu na některé z poboček EKIS.
Pro Vaši informaci Vám sděluji, že jednoduchou kontrolu vyúčtování nákladů spojených s vytápěním můžete provést pomocí měrných hodnot na tzv. referenční byt s výškou stropu 2,7 m, jenž jsou uvedeny ve Vyhlášce MPO č.194/2007 Sb., kterou se stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody, měrné ukazatele spotřeby tepelné energie pro vytápění a pro přípravu teplé vody a požadavky na vybavení vnitřních tepelných zařízení budov přístroji regulujícími dodávku tepelné energie konečným spotřebitelům.
Způsob a povinné údaje v rozúčtování nákladů na vytápění v zúčtovací jednotce pak stanovuje Vyhláška Ministerstva pro místní rozvoj č. 372/2001 Sb. , kterou se stanoví pravidla pro rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění a nákladů na poskytování teplé užitkové vody mezi konečné spotřebitele.
Za účelem sjednocení výkladů totéž ministerstvo vydalo i Metodický pokyn č. 28203/2002-71.
V odstavci 2) § 7 výše citované vyhlášky č.372/2001 Sb. pod písmeny a) až i) jsou vyjmenovány povinné údaje na předloženém vyúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění a nákladů na poskytování teplé užitkové vody konečným spotřebitelům. V odst.3 téhož paragrafu je uvedena povinnost vlastníka seznámit konečného spotřebitele na jeho žádost s podklady, ze kterých vyúčtování vychází, případně se způsobem rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění a nákladů na poskytování teplé užitkové vody mezi ostatní konečné spotřebitele v zúčtovací jednotce.
Obecně platí, že pro rozúčtování nákladů na vytápění v zúčtovací jednotce se stanoví tzv. složka základní a složka spotřební. Základní složka se rozúčtovává i na byty odpojené od vnitřního rozvodu vytápění. Nemá –li byt či nebytový prostor svého konečného spotřebitele, rozumí se konečným spotřebitelem vlastník nemovitosti. Tím je legislativně ošetřen fyzikální princip šíření tepla i do nevytápěných prostor. V případě, že jsou i vytápěny společné prostory objektu, pak tyto se připočítávají stejným poměrem všem započitatelným podlahovým plochám vytápěných bytů či nebytových prostor.
Stanovení výše záloh vychází z principu znalostí nákladů na vstupní energie z minulého roku a předpoklady vývoje cen a nákladů v roce příštím včetně klimatické prognózy. Od 25 ledna 2012 opanovalo počasí mrazy, které trvaly do 25 února 2012 a v tyto dny se průměrná denní teplota držela pod bodem mrazu. S touto prognózou nemohl nikdo ve stanovení záloh kalkulovat.
Odpovídá:  Ing. Dana Kožušníková - EKIS Ostrava DK projekt tisk