Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.8.12 / dotaz č. 34992
Dobry den,mam po vymene oken ve 100 let starem dome. V zari budu zateplovat fasadu, ktera je uz na mnohych mistech opadava. Co doporucujete. Velmi se mi zamlouvaji vakuove panely o sile 30 - 50 mm. Mate nejakou zkusenost se zateplovanim timto systemem. Hodne se pouziva v Rakousku a Nemecku.
Nebo se mam rozhodnout pro Pěnový polystyren , Extrudovaný pěnový polystyren , Pěnový polyuretan , Pěnový polyetylen, Pěnové sklo, Skelná vata, Minerální vata, Celulózová vlákna, Ovčí vlna, Konopí, ci strikanou penu?
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Vakuová izolace se používá spíše ve výjimečných případech. Její širší použití je omezeno především poměrně vysokou cenou, stále patří mezi takzvané high-tech izolační materiály. Dodává se ve formě panelů obalených v metalizované fólii. Plnivo tvoří pyrogenní kyselina křemičitá, která zajišťuje prvku unikátní vlastnosti. Součinitel tepelné vodivosti vakuové izolace v neporušeném stavu se udává λD = 0,004 W/m.K, do výpočtu se počítá s vyšší hodnotou s přídavkem na stárnutí λD = 0,008 W/m.K. Při těchto hodnotách je možné použít k izolování stěny na úroveň pasivního domu pouze 6 cm.široký panel. Vakuové panely nachází uplatnění především při řešení komplikovaných konstrukčních detailů např. při zateplování roletového boxu atd. V zahraničí jsou realizace kde byla provedena kompletní izolace domu pomocí systému vakuových panelů a to fasáda, střecha i podlaha. V Rakousku jsem tuto realizaci viděl při rekonstrukci staré zemědělské usedlosti na pasivní dům. Soukromá investice byla podpořena dotací na netradiční řešení pilotního projektu, cena 1m2 vakuové izolace byla kolem 100 €. Provádění nebylo jednoduché především z hlediska skladby, provedení detailů i vlastní práce, protože manipulace s panely je velmi náročná z důvodu poškození.
V našich podmínkách považuji za vhodné využití tradičních postupů. Dům je starý a lze předpokládat, že zdivo nemusí být suché, je namáhané zemní vlhkostí z důvodu nedostatečné izolace proti zemní vlhkosti. Prvním předpokladem je, aby zateplované zdivo bylo suché. Nejlépe do 5% objemové vlhkosti. Pokud tomu tak je, pak lze použít podstatě jakýkoli materiál. Při vysoké vlhkosti lze provést odpovídající sanační opatření. Jistotou je podříznutí, tedy vložení dodatečné hydroizolace. Odvlhčení lze provést i systémy větraných podlah, vzduchových větraných kanálků a přizdívek. Ověřit je potřeba i salinitu zdiva. To by měl posoudit a navrhnout specialista.
K jednotlivým materiálům pro zateplení: Běžný fasádní polystyrén, extrudované polystyrény ale i PU (PE) desky nebo pěnové sklo mají velký difúzní odpor a konstrukci do jisté míry difúzně uzavřou. Skelná vata, minerální vata, celulózová vlákna, ovčí vlna, nebo izolace na bázi konopí a dřevité vlny jsou difúzně prodyšné. Na starší domy jsou vhodné při použití do odvětrávaných fasádních systému, vkládají se tedy do roštu a mezi vnějším obkladem fasády a izolací je větraná mezera. Tento způsob lze použít i na zdivo vlhčí, ale opět je potřeba vyjít z odborného návrhu. Zateplení je potřeba provést tak, aby byly co nejlépe zatepleny tepelné mosty. Při dodatečném zateplení je to především zateplení soklu (až pod terén) nebo dostatečný přesah pod podlahu přízemí, detaily kolem oken, zateplení kolem římsy střechy, resp. návaznost na tepelné izolace půdy nebo střechy.
Druhou možností by bylo použití šedé, difúzně otevřené (děrované) fasádní desky na polystyrénové bázi. Nabízejí se výrobky Baumit Open Reflect (Baumit) nebo EPS-F-Clima (Weber) a jistě i další výrobci. Tyto desky mají tepelnou vodivost λ 0,031 W/m.K a faktor difúzního odporu  = 10. Především vysoká propustnost pro vodní páru je příznivá z hlediska jak kondenzace vodní páry v konstrukci, ke které by v takto zateplené stěně nemělo docházet, tak i možnosti odvětrání určité vlhkosti ze zdiva. To by však nemělo být nad 8%.
K tloušťce zateplení – vychází ze současné platné normy ČSN 73 0540-2, která rozlišuje tři hodnoty součinitele prostupu tepla a to – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu. Návrh je věcí projektu, včetně vyřešení detailů. Pro komplexní zateplení fasády lze projektovou přípravu jistě doporučit.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk