Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.9.12 / dotaz č. 34994
Dobry den, mam po vymene oken ve 100 let starem dome. V zari budu zateplovat fasadu, ktera je uz na mnohych mistech opadava. Co doporucujete. Velmi se mi zamlouvaji vakuove panely o sile 30 - 50 mm. Mate nejakou zkusenost se zateplovanim timto systemem. Hodne se pouziva v Rakousku a Nemecku.
Nebo se mam rozhodnout pro Pěnový polystyren , Extrudovaný pěnový polystyren , Pěnový polyuretan , Pěnový polyetylen, Pěnové sklo, Skelná vata, Minerální vata, Celulózová vlákna, Ovčí vlna, Konopí, ci strikanou penu?
Dobrý den,
vakuové izolační panely jsou na českém trhu stále poměrně novinkou a tak osobní zkušenosti z jejich delšího používání nemáme. Každopádně podle dostupných informací a technických listů jednotlivých výrobců se jedná o difúzně uzavřený systém, zjednodušeně řečeno, přes panely neprojdou žádné vodní páry, což může mít fatální vliv na distribuci vlhkosti ve stávajícím zdivu. Zvláště u staršího zdiva, kde chybí zřejmě hydroizolace od zemní vlhkosti, je vhodné používat difúzně otevřené systémy - izolanty. Nejvíce zkušeností a nejrozšířenějším kontaktním zateplovacím systémem pro tyto účely jsou ty s izolanty z minerálních vláken. Obdobným materiálem jsou celulózová vlákna. Právě kvůli zmíněným problémům s vlhkostí nedoporučujeme izolanty z polystyrenu.
Odpovídá:  Ing. Vlastimil Sucháček* - EKIS Brno, Energ-servis tisk