Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.8.12 / dotaz č. 35081
Dobrý den,

vlastním dvoupatrový řadový rodinný dům tvaru L ze 70. let s plochou střechou, zastavěná plocha 140 m2, umístěný ve svahu tak, že spodní patro je částečně podsklepeno. Domy na sebe navazují jakýmsi odskákáním a jsou umístěny v závětří.
V přízemí jsou stěny z cihel CDK tl. 0,45 m, v patře je Plynosilikát tl. 0,3 m a omítka je břizolitová.
V současné době dům modernizuji – rozvody, kondenzační kotel, nová plastová okna - izolační dvojsklo atp. a nevím, zda bych měla investovat i do zateplení fasády vrstvou cca 10 cm Polystyrenu, kterou jsem z finančních důvodů chtěla v budoucnu jen opravit kvůli plánovanému zateplení střechy a s tím spojeného navýšení atiky a porušení břizolitu kvůli výměně oken. Protože se zateplením fasády souvisí samozřejmě i jiná šířka oplechování atiky a parapetů, zvažuji tuto možnost nyní.
Fasáda domu se zdá být i po letech zachovalá, pominu-li jakési mapy po zatékání na jedné vnější stěně, jejichž příčina by měla být odstraněna novou střechou. Dům funguje po celé roky bez problémů, plíseň se vyskytla jen nepatrně v rohu jednoho z pokojů z důvodu již zmíněného zatékání.
Dle dostupných dat na internetu jsem si orientačně spočítala, že návratnost investice zateplení domu by měla činit cca 23 let bez odečtení nákladů na novou fasádu a zvážení nárůstu ceny plynu. Dále jsem se dočetla, že životnost zateplené fasády by měla být cca 20-30 let, zatímco stávajícího břizolitu min. 50 let.
Pro orientaci plocha oken a dveří je cca 33 m2, plocha na zateplení přízemí cca 36 m2, patra cca 94 m2 a roční náklady na vytápění cca 35 tisíc Kč v domě před rekonstrukcí.
Na zateplení jsem slyšela hodně názorů, především se bojím možnosti vzniku plísní a toho, že dům nebude „dýchat“. Protože je dům řadový, komplikuje situaci i to, že se nachází celkem na 3 sousedních pozemcích: 2 sousedů a města a ode všech by bylo nutné doložit souhlas se zateplením.
Ráda bych se tedy zeptala, zda se opravdu vyplatí takový dům i zateplit a investovat nemalé peníze či jen opravit stávající fasádu?

Předem moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, návratnost zateplení je obvykle dlouhodobá pro lepší návratnost je nutné využít některého z dotačních programů (bohužel momentálně nic v běhu není, program zelená úsporám se alespoň plánuje). Toho "dýchání bych se nebál" (vlhkostní bilance se dá mimochodem propočítat), je však nutné dohlédnout na zateplení detailů a vzniku tzv. tepelných mostů, to je obvyklá příčina plísní a i zvýšené návratnosti investice (při špatné instalaci zateplení se investice nevrátí vůbec - tepelné mosty zvýší únik tepla a sníží se životnost zateplení)
Odpovídá:  Ing. Tomáš Krásný* - EKIS Praha, Energetické poradenství tisk