Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.8.12 / dotaz č. 35086
Dobrý den. Stavím rodinný dům a v přízemí má být dle projektu 15 cm polystyren. V přízemí bude navíc v celé ploše podlahové vytápění. Jelikož jsou zde již položené instalace vody a odpadů,myslel jsem, že těch 15cm rozdělím na dvě vrstvy. První vrstva 5 cm a druhá 10 cm a na toto teprve podlahové topení a beton tl.7-8cm.
Dotaz č.1 - Má se dávat na položený polystyren ještě před položením podlahového topení a betonu separační vrstva (igelit)??? Jaký polystyren je nutné položit? Je nutné dát polystyrén EPS 100 a nebo by stačil EPS 70F , který mám již zakoupený????
Dotaz č.2- V 1.patře chci dát jen kvůli zvýšení kročejové neprůzvučnosti polystyrén tl.5 cm a na to 7-8cm betonu. Mohu rovněž použít EPS 70F? nebo je nutné dát EPS 100???
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

K Vašim jednotlivým dotazům:
Vkládat separační vrstvu mezi EPS a beton není nutné. Je nutno dbát na to, aby nevznikaly mezery mezi deskami kvůli zatékání betonu Větší spáry, pokud vzniknou, lze přelepit páskou. Byla dávána doporučení použít reflexní Al fólie se vzduchovou vrstvou, která je tvořena PE fólií s bublinkami v tl. cca 3,5 mm. Přínos z hlediska úspory tepla je velmi malý, doporučení by bylo spíše použít větší tloušťku tepelné izolace nebo použít polystyrén o menší tepelné vodivosti. Otázkou je pak například i použití systémové desky z XPS pro položení potrubí.
Tepelná vodivost pro EPS 70 F a EPS 100 Z je udávána v hodnotách 0,038 až 0,039 W/m.K, což je prakticky stejné. Při tloušťce 15 cm bude tepelný odpor této vrstvy cca 3,95 m2.K/W
Závazná norma ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov (10/2011) stanovuje hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu:
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro podlahu na terénu 0,45 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,30. Pro nízkoenergetický standard je pak potřeba splnit hodnotu součinitele prostupu tepla „U“ 0,22 až 0,15 (W/m2.K). Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má.
Pro výše uvedenou tloušťku bude U kolem 0,25 (W/m2.K) a optimální by bylo pro podlahové vytápění někde kolem 0,20. Pak by bylo lépe použít EPS nebo XPS s tepelnou vodivostí λ kolem 0,032 W/m.K. Není to ale až tak nutné, rozhodně je třeba vyřešit dobře tepelný most soklu a základového pasu dostatečným obložením izolantem XPS do dostatečné hloubky pod terén. Jsou zkušenosti, že především u podlahového vytápění v důsledku tepelného mostu konstrukce u soklu dochází k významným tepelným únikům po vnějším obvodu.
Rozdíl mezi EPS 70 F a EPS 100 Z je z hlediska použití – první je určen pro fasády a tlakem nezatěžované skladby, druhý do podlahy. Tomu odpovídá i pevnost v tlaku a stlačitelnost. Pokud se použije do podlahy fasádní EPS, nemusí to vést nutně k nějakému problému, u bytu se nepředpokládá příliš vysoké zatížení. Odborník to schválit nemůže, záleží na Vás.
Obdobné to bude i pro druhý dotaz. Polystyrény jako kročejové izolace nejsou vhodné z důvodu svých akustických fyzikálních vlastností. EPS 70 F a EPS 100 Z se prostě na dostatečný kročejový útlum nehodí. Zde bych doporučil buď použít výhradně k tomu určený EPS pro kročejový hluk, který je elastifikovaný. Nejlepší výsledek se dosáhne použitím kročejové izolace na minerální bázi a především dodržením správného provedení a detailů, které jsou poměrně známě a na internetu dostatečně vysvětlované a popsané na stránkách výrobců kročejových izolací.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk