Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.8.12 / dotaz č. 35102
Dobrý den, chci zateplit strop, ale potřebuji radu. Skladba stropu- podhled tvoří rákosové desky na dřevěném roštu, dřevěné trámy a záklop deskový pokrytý mazaninou s půdovkami. Kde budu dávat nový podhled ze sádrokartonu použiji parozábranu hned nad podhled pod trámy a izolaci dám na půdu je to tak?. Ale problém je, že někde chci přiznat trámy. Podhled budou tvořit samotné trámy a nevím, jestli mám dát parozábranu na podlahu půdy a doufat že vlhkost se vyvětrá v místnosti a nebo parozábranu nedávat. Ale co pak rosný bod v izolaci, která by ztrácela své vlastnosti atd. prostě vlhla. Předem děkuji za radu, a pokud možno jaký materiál je v mém případě na zateplení stropu nejvhodnější? Děkuji Tomáš
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS. Je dobré, že nad problémem skladby stropu a zamezením nežádoucí kondenzace v konstrukci stropu takto uvažujete.

Co se týče vaší první části dotazu, resp. konstatování, že tam, kde budete dávat podhledy ze sádrokartonu v celé ploše stropu budete umisťovat parozábranu nad sádrokarton, je správné a v pořádku. Účelem parozábrany (parobrzdy) je zamezit prostupu teplejšího a vlhkého vzduchu z interiéru do konstrukce stropu, kde dříve či později teplota ve jednotlivých vrstvách skladby stropu klesne na teplotu rosného budu pro dané parametry vzduchu a dojde ke kondenzaci vody do kapalného skupenství. Při dlouhodobém soustavném vlhnutí dochází rychle k velmi silné degradaci a zničení konstrukce stropu (především tepelné izolace, případně dřevěných prvků konstrukce).

Při realizaci tohoto stropu je nutné umístit parozábranu (vhodného druhu) tak, aby při montáží sádrokartonu NEDOŠLO k jejímu poškození (protržení – nářadím, kotvícími prvky, šrouby, prostupy např. pro rozvody elektřiny apod.). Jak už napovídá název vrstvy (parozábrana), musí být tato vrstva opravdu vzduchotěsná, to znamená, že je nezbytně nutné provést montáž co nejpečlivěji s použitím kvalitních materiálů a dodržením technologických postupů. Jedná se především o spoje pásů fólie, kotvení a upevnění fólie ke stěnám, případně k prostupům (komíny, trubky apod.). Je nezbytně nutné aby parozábrany jako celek byla opravdu parotěsná (=vzduchotěsná).

Co se týče druhé části vaší otázky, je úvaha rovněž logická a platí pro ni stejná pravidla. To znamená, že parozábrana musí být umístěna co nejblíže ze strany interiéru! Pokud byste ji položil až na půdu podlahy (hrozí i možnost jejího poškození při montáži dalších vrstev), nelze vyloučit, že pod ní bude teplota nižší, než je rosný bod a bude tak docházet ke kondenzaci se všemi následnými problémy. Přepokládám, že v místech, kde chcete přiznávat stropní trámy, bude mezi trámy rovněž montován sádrokarton. Pak je vhodnější řešení parozábranu umístit mezi jednotlivé trámy. Není to úplně ideální řešení (například s ohledem na kvalitu trámů, přirozené praskliny apod.), ale je ve většině případů lepší, než to řešit parozábranou až na půdě. Parozábranu je samozřejmě nutno k trámům také dobře upevnit (obvykle se používá systémové lepidlo pro daného výrobce parozábrany a navíc se přes tento spoj ještě překládá lišta, která fólii pevně připevní k trámu; samozřejmě k té části, která bude ukryta pod sádrokartonem). Nejsem obeznámen s podrobným řešením konkrétní stavby, aby bylo možné jednoznačně doporučit jediné řešení. Upevnění parozábrany mezi přiznané trámy se mi jeví jako vhodné řešení. Použití parozábrany jednoznačně doporučuji.

Samozřejmě je ještě nutno zvážit jednu věc, a to předpokládané umístění a sílu tepelné izolace umístěné nad parozábranou. Lze pak výpočtem ověřit zda a v jakém množství bude s velkou pravděpodobností voda v konstrukci (kde a v jakém množství) kondenzovat. Pokud by výpočet ukázal tuto skladu jako přijatelnou, je možné o ni uvažovat. V tom případě Vám však jednoznačně doporučuji navštívit nějakou projekční kancelář, případně energetického auditora v místě bydliště a požádat o podrobný tepelně technický výpočet pro danou konstrukci a vyhodnocení výsledků. Při těchto úvahách je nutné také pečlivě eliminovat případné tepelné mosty (místa se slabší izolační vrstvou díky prostupům, spojům konstrukce apod.).

Pokud by jste si přál problém prodiskutovat osobně, jsem k dispozici na poradenském středisku EKIS ve Valašském Meziříčí (kontakt na mě 777 696 694).



S přátelským pozdravem a přáním všeho dobrého



Ing. Libor Lenža, EKIS
Regionální energetické centrum, o.p.s. Valašské Meziříčí
Odpovídá:  Ing. Libor Lenža* - EKIS Valašské Meziříčí tisk