Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.8.12 / dotaz č. 35114
Dobrý den,

před nějakou dobou jsme si u vás nechávali vypracovávat studii k zateplení a změně vytápění v rodinném domě (plná cihla, 45cm). Nyní jsme začali vybírat dodavatele zateplení, a dostali jsme se "do spárů" firmy dodávající termoizolační omítky. Původně jsme chtěli nechat dělat klasické zateplení (zřejmě minerální vatou), ale daná firma nás velmi intezivně přesvědčuje, že je to velmi nerozumné - zdůvodňují to především tím, že máme relativně velkou vlhkost zdiva budovy (oni naměřili 5%), což by při klasickém zateplení způsobilo nemalé problémy a po několika letech by účinnost zateplení (s vatou) zcela degradovala, nikoli s jejich omítkou, naopak by vlhkost zdiva klesla. Papírově se jejich omítka se zateplením nedá srovnávat, i při značně nižší ceně aplikace omítky by se klasické zateplení podle velmi rychlého odhadu do 10-15 let zaplatilo, to ovšem pokud by nenastaly problémy například s tou vlhkostí.

Můžete to prosím komentovat? Je mi jasné, že svůj produkt hanit nebudou, ale brouka do hlavy nám nasadili.

Díky předem.
Vážený pane,
je dobře, že k zateplení vlhkého zdiva přistupujete obezřetně. Špatným zateplením se zde dá hodně zkazit. Pokud by zateplení vlhkost ve zdivu uzavřelo, hrozí poruchy.

Pro zateplení existuje několik možností:
Použít běžné kontaktní zateplení s minerální vatou (ne s polystyrenem!) a s omítkou, která má nízký difuzní odpor a umožní tak vlhkosti odejít ze zdiva. V zimě zde může docházet ke kondenzaci vlhkosti v izolantu. Pokud je vlhkosti málo a přes léto se odpaří, je to relativně malý problém. Pokud však k odpaření nedojde a vlhkost by se v izolantu hromadila, dojde později k poruše a bude nutno zateplení odstranit. V tomto má tedy váš dodavatel omítek pravdu. ve vašem případě bych toto řešení spíše nedoporučil, hodí se pro zdivo s nízkou vlhkostí.

Jinou možností je použít zateplení s děrovaným polystyrenem Baumit Open (pokud vím, tento systém nabízí jedině tato firma).
http://www.baumit.cz/upload/Prospekty/etics.pdf
Díky otvorům v polysternu může vlhkost odcházet. Desky izolantu se lepí na kotvy, takže mezi deskou a zdivem zůstává malá mezera, v níž může vlhkost tvořit výkvěty solí. Ty by jinak vedly k odtržení desek.

Třetí, z hlediska vlhkosti nejbezpečnější možností je provést zateplení s odvětranou mezerou. To se hodí pro zdivo s vyšší vlhkostí. Nevýhodou je vyšší cena, pracnost, větší konstrukční tloušťka a hlavně výraznější změna vzhledu budovy. Namátkou několik odkazů:
http://www.odvetravane-fasady.cz/zateplovaci-system/
http://www.novabrik.cz/cz/novabrik/
http://www.isover.cz/provetravane-fasady-z-pohledu-tepelne-izolace

Zateplené zdivo má vyšší teplotu a proto lépe vysychá. Tím se opět zlepšují jeho tepelně-izolační vlastnosti. Vlhkost lze dále snížit použitím vnitřních sanačních omítek.
V každém případě je ale dobré ze všeho nejdříve zjistit příčiny, proč je zdivo vlhké a odstranit je. I tak zdivo bude vysychat až několik let.

Tepelně-izolační omítka nemůže nahradit zateplení. Lze ji doporučit pouze v případě, že zateplení nelze provést (např. není místo pro zvětšení tloušťky zdi o cca 20 cm).

Přeji hodně úspěchů!
K. Srdečný

Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk