Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.8.12 / dotaz č. 35159
Dobrý den,
dle zpracovaného projektu nyní začíná zateplení mého cihlového RD (zdi 45 cm silné, zast. plocha 9x9m). Dům je částečně podsklepený (sklep pod ¼ domu je kamenný), cca 100 let starý, s mírně se svažujícím okolím, bez jakýchkoliv problémů s vlhkostí v přízemí (větrám pravidelně, i bez větrání je vlhkost vzduchu cca 55%) na zdech, krom dvou vnějších rohů - údajně tepelné mosty. Problematická plocha rohů je zanedbatelná (do výše cca 5-10 cm) a údajně má odpadnout po zateplení. Ve sklepě na opačné straně domu, který je do 2/3 výšky pod terénem, je do úrovně terénu patrná vlhkost kamenného zdiva (ale opravdu jen v tomto sklepě). Hydroizolaci vzhledem ke stáří domu neočekávám.
Projektant komplexního zateplení navrhl kontaktní zateplení stěn ISOVER GREYWALL 12 cm, sokl z perimetru tl. 10 cm a zahloubit nyní alespoň 30 cm pod terén (nové chodníky se mají v obci teprve realizovat). Měl jsem ale ještě pochyby ohledně případného vlivu vlhkosti ze sklepa a tak jsem pozval speciální firmu zabývající se sanacemi a hydroizolací a ti doporučili poměrně zásadní úpravy pod terénem - nová svislá hydroizolace, drenáže, atd. s rozpočtem cca 130 tis. Kč bez DPH (vč. zateplení, bez marmolitu). Nyní mám třetí názor od technického dozora investora stavby, který řekl, že by sokl zateplil (s prvky odvětrávání) kvůli zhoršení vlivu tepelných mostů na interiér.
Prosím tedy o Váš názor zda:
1) odložit zateplení soklu do provedení hydroizolace (hydroizol. firma nemá nyní kapacity) do příštího roku (či ještě v čase dále s novými chodníky) - nehrozí nyní v zimě výskyt plísní v obytných místnostech vzhledem ke zhoršení tepelných mostů přes sokl a naopak je dobré ten sokl nechat před provedením hydroizolace větrat a tím omezit případné plísně od vlhkosti ze země nebo
2)zateplit i sokl s tím, že nehrozí tepelné mosty soklem a vliv případné vlhkosti ze sklepa je přeceněný (firma chce jen další zakázky), navíc se o 30 cm sníží dotyk soklu s okolím. Nejsem odborník, potkal jsem se se třemi názory třech odborníků a nevím, pro co se mám rozhodnout... Předem moc děkuji.
Dobrý den,
obecně lze konstatovat, že provedení tepelné izolace soklu u starších objektů je problematické a při nesprávném provedení způsobí dodatečné problémy s vlhkostí. V případě, že je sokl nad terénem, má vlhkost možnost se odpařit, ještě než dosáhne do přízemí. Po zateplení je možnost odpaření vlhkosti snížena a může nastat vzlínání vlhkosti až do přízemí. V rámci projektu, který máte zpracovaný, by mělo být zateplení soklu řešeno i z pohledu vlhkostní bilance.
Jestliže budete chtít provést zateplení soklu, doporučuji nechat si provést průzkum, zjistit vlhkost zdiva, zdroj vlhkosti a podle toho navrhnout optimální zateplení od projektanta zabývajícího se problematikou vlhkosti u stavebních konstrukcí (jestliže to není provedeno již v projektu zateplení). Problém s vlhkostí u dvou vnějších rohů by se mohl nakonec ještě zhoršit. Nevím, jestli je vlhkost v těchto rozích až do úrovně přízemí nebo jen do výšky 10 cm nad terénem.
Případně si můžete nechat od firmy provádějící sanace a izolace předložit nějaké reference u obdobného domu a osobně se podívat a dotázat se majitele nemovitosti, jak je spokojen s prací a jestli nemá problémy s vlhkostí.
O dané problematice je možné se dočíst i např. na těchto odkazech:
http://www.zateplovani.cz/vlhkostni-problemy-soklovych-partii-budov-v-souvislosti-s-dodatecnym-zateplovanim.html
http://stavba.tzb-info.cz/vlhkost-a-kondenzace-v-konstrukcich/6162-neresene-vlhkostni-problemy-a-zatepleni-budov

Ing. Libor Tobiáš
Odpovídá:  Ing. Libor Tobiáš* - EKIS Kladno tisk