Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.8.12 / dotaz č. 35277
Dobrý den, jsme skupina 6 studentů a nyní se stěhujeme do bytu 3+1. Elektriku a plyn budeme mít psanou na sebe, tak bychom rádi věděli alespoň odhad měsíční spotřeby a ceny elektriky. Každý používáme často notebook,v každém pokoji i kuchyni svítíme úspornými žárovkami a jednou týdně pereme. Snad budou tyto informace stačit. Děkuji.
Odhadování jakákoliv průměrů je velmi ošidné. Není až tak důležité, jak velký je byt nebo kolik v něm bydlí lidí, záleží na spotřebičích a hlavně na "ukázněnosti" uživatelů. Kromě Vámi uvedených spotřebičů budete totiž nepochybně využívat i ledničku s mrazákem, mikrovlnou troubu, televizi, radio apod.
Co se týká průměrné denní spotřeby v běžně vybaveném bytu bez el. topení, ohřevu teplé vody a el. vaření, podle mých zkušeností to bývá 3 - 8 kWh/den. Při sazbě D02d (běžná sazba pro tyto případy a dodavateli ČEZ), to dělá cca 15 - 40 Kč/den, za rok potom cca 5 500 - 15 000 Kč.
U plynu je průměrný odhad spotřeby ještě obtížnější, při využití plynu pouze pro vaření odhaduji roční náklad do 1000,- Kč. S pozdravem ing. Jan Linhart-poradce