Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.9.12 / dotaz č. 35387
Zdravím,dotazuji se: co mohu učinit pro to,abych měla větší podíl nízkého tarifu na "chalupě"celoročně obývané důchodci.Máme běžné el.spotřebiče,led.,mrazák,světlo,televizi, 2 ohřevy vody průtokové,2 přímotopy.cirkulárku,jistič 25A.motor.proud
Co můžete učinit Vy??? přešli jsme v roce 2011 k RWE a výsledek je stejný,jako u ČEZU Děkuji
Dobrý den,

vyšší využití nízkého tarifu lze zajistit jednak vyšším využíváním některých spotřebičů v období nízkého tarifu (např. pračka, myčka,...) nebo případně změnou sazby.

V případě, že využíváte k vytápění objektu přímotopná tělesa, předpokládám, že máte odběr v distribuční sazbě D 45d (Přímotop). V tomto případě ovšem nemáte možnost provést změnu sazby, která by Vám umožnila vyšší využití nízkého tarifu. V této sazbě je již odběr elektřiny po dobu minimálně 20 hodin denně.

Pokud nemáte sjednánu dvoutarifovou sazbu a máte v současnosti odběr zařazený do distribuční sazby jednotarifové (D01d nebo D02d), je zde možnost přechodu na dvoutarifovou sazbu. Tato změna je ovšem podmíněna úpravami elektroinstalace tak, aby přímotopy byly blokovány v době vysokého tarifu.
Přesné podmínky změny tarifu na D45d Přímotop najdete např. na http://www.cez.cz/edee/content/file/produkty-a-sluzby/obcane-a-domacnosti/cez_cz_ele_pds-moo_2012-web.pdf.

Změnou sazby doporučuji pověřit Vašeho dodavatele elektřiny (RWE) nebo u distribuční společnosti. V Ústeckém kraji je distributorem elektřiny společnost ČEZ Distribuce a.s. Kontaktní místo nejblíže Štětí je v Mělníce u smluvního partnera skupiny ČEZ společnosti ENERGON Dobříš, s.r.o., ul. Kpt. Jaroše 298 nebo v Roudnici nad Labem u smluvního partnera skupiny ČEZ společnostiTECHNICOM, s.r.o., ul. Třebízského 212. Případně můžete zvolit zákaznickou linku tel. 840 840 840 nebo formu elektronické komunikace: info@cezdistribuce.cz.

Další obecnou možností finanční úspory při odběru elektrické energie může být pravidelný výběr z většího počtu dodavatelů, případně změna velikosti jističe.

S pozdravem

Ing. Tomáš Müller
Odpovídá:  Ing. Tomáš Müller* - EKIS Ústí nad Labem
Téma:  Elektřina
tisk