Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.9.12 / dotaz č. 35448
Dobrý den.

Prosím Vás o radu, jak se zachovat v případě, že soused chce na svém objektu (obytný rodinný dům ve vesnici) instalovat fotovoltaickou elektrárnu, u níž je zákonem č. 458/2000 Sb. stanoveno ochranné pásmo se zákazy definovanými v § ...

V našem případě se jedná o jeden společný objekt (dříve hospodářská budova - chlév), který byl dříve součástí jednoho areálu vesnické usedlosti rodičů a v rámci majetkového vypořádání - rozdělení usedlosti mezi syna a dceru byl majetkově a katastrálně oddělen, ale předmětný objekt stále fyzicky (stavebně) tvoří jeden dům, který dále těsně sousedí s naší částí nádvoří a rovněž je v blízkosti menší než 20 m ve vztahu k našim dalším objektům (další obytný dům, stodola apod.).

Prosím Vás o informaci, zda plynou ze sousedova záměru nějaká faktická rizika pro naši část dříve společné usedlosti (areálu), případně jaká a jak je jim lze případně aktuálně a rovněž i v budoucnu čelit tak, aby nebylo narušeno těsné sousedské soužití.

Děkuji předem za Vaši laskavé vyjádření, uvítal bych v této záležitosti i osobní konzultaci.
Hezký den,

pokud budeme vycházet z toho, že fotovoltaická elektrárna patří mezi výrobny elektřiny a vztahuje se dle zákona č.458/2000 Sb. § 46 (7) skutečně na ni 20-ti metrové ochranné pásmo, tak faktickým rizikem a nevýhodou může být pro vás s ohledem na současnou nedokonalou právní úpravu souvisejících zákonů následující:

omezení vlastnických práv a nerovné postavení vlastníků-(výhodné pro majitele FVE, který si může vyrábět elektřinu a nevýhodné stavební omezení pro vás)

není právně automaticky pro vás stanovena žádná kompenzace za vzniklé znevýhodnění (lze se však ale na kompenzaci předem dohodnout).

Doporučuji proto dopředu smluvně dohodnout, jakým způsobem vás soused odškodní za vzniklé znevýhodnění v případě vašeho souhlasu s výstavbou elektrárny.

(nechá vás například stavět na jeho pozemku pokud budete chtít stavět, když na vašem to nebude možné z důvodů omezení ochranným pásmem?).

To jak vzniklou situaci budete řešit bude samozřejmě záviset na vás, jenom jsem chtěl upozornit na to, že se dostanete v případě vašeho souhlasu do nevýhodného režimu s nakládáním vaším majetkem a proto je vhodné toto nějak právně ošetřit.

Osobně se domnívám, že je jistě správné aby si lidé mohli zřizovat svoje výrobny elektřiny (FVE, mikrokogenerační jednotky a pod.) a tak se zbavovali závislosti na nenasytných monopolních dodavatelých energií. Přál bych to každému a elektrárny by měly být co nejdříve spotřebním zbožím a ne drahým luxusem.
S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB