Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.9.12 / dotaz č. 35601
Dobry den,

zvazuji koupi bytu v zateplenem panelovem dome. Dozvedela jsem se vsak, ze majitel vymenil okna teprve pred pul rokem, zatimco zatepleni celeho domu probehlo spolu s vymenou oken u ostatnich bytu jiz v roce 2006. Nemohla pozdni vymena oken narusit system zatepleni? Lze to nejak zjistit? Pripadne napravit? A kolik by takova naprava radove mohla stat?

Dekuji Vam za odpoved.
Vážená paní,
pokud byla okna vyměněna až po provedeném zateplení, je možné že došlo k chybnému osazení. V první řadě mohlo dojít ke špatnému utěsnění spáry mezi oknem a panelem, resp. zateplením. To se v budoucnu může projevit kondenzací voda na rámu okna, zatékáním, tvorbou plísní, průvanem a přenosem hluku zvenčí.
Zjistit, v jakém stavu je okno osazeno, se dost dobře nedá bez nějaké destruktivní metody- provedení sondy, odstranění parapetu a podobně. V zimě by bylo možno provést termovizní snímkovní, které by ukázalo zda okolo okna nedochází k prochládání konstrukce, dají se tak odhalit třeba dutiny okolo okna. Podobnou možností je měření anemometrem, zda okolo okna "netáhne" (pro amatérskou simulaci lze za silného větru použít kouř z cigarety).
Doporučil bych vám nechat byt prohlédnout stavebním odborníkem, který podle kvality provedení odhadne, zda může být vše v pořádku nebo zda nejde o průšvih. Při koupi bytu můžete do smlouvy výslovně uvést, že okno může mít skrytou vadu a posléze můžete vyžadovat od původního majitele odstranění skrytých vad, které se projeví do půl roku od koupi. V zimě pak zjistíte, zda se nevyskytnou problémy.
Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný

Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk