Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.9.12 / dotaz č. 35603
V poslední době se objevují okna bez označení tep. odporu - na vnitřním plastovém distančním rámku mezi skly.Jak zistit skutečné vlastnosti výpně oken ,případně jak zasmluvnit dodavatele,lze např. vyžadovat aby od výrobců skel tyto údaje byly opět na rámku vyznačeny jako dříve.Jako objednatel dostanu sice doklad o shodě, či referenční výpočet od výrobce,ale na konkrétním výrobku není žádný jiný údaj, štítek apod.
Dnes: pilkington IGP 02 25-05-2012,5028/16 pilkington insulate decor
Dobrý den,
chápu Vaši obavu, ale myslím si, že poměrně jednoduše můžete resp. přímo musíte od dodavatele vyžadovat certifikát z autorizované zkušebny, který hodnotí ne pouze zasklení, ale CELÉ okno jako prvek.
Hodnota, která byla či stále je uváděna na distančních rámečcích se týká zpravidla pouze zasklení. Výpočet součinitele prostupu tepla (nikoli tepelný odpor) celým oknem se označuje jako Uw (window) a skládá se z vlivu zasklení Ug (glazing) a Uf (frame). Dále pak je nutné zohlednit vliv kvality distatnčního rámečku mezi tabulemi skla a také vliv kvality osazení okna do stěny.

Velmi důležitý je však především rám, který, ač se to nemusí zdát, tvoří i více než 30% plochy okna a jeho parametry bývají a hlavně bývaly výrazně horší než zasklení. Výrobci pak často rádi uváděli pouze hodnotu U bez indexu a mysleli tím zasklení a vydávali to za parametry celého okna. Tato situace se však i díky Zelené úsporám výrazně změnila.

Nemusíte být však fyzik, jednoduše žádejte certifikát a hledejte hodnotu Uw, která musí být stanovena v souladu s ČSN EN ISO 10077-1. Příklad najdete např. zde:
http://www.slavona.cz/certifikaty-oken-dveri/certifikaty.html

Přeji hezký den

Ing. Jiří Cihlář
Energetický auditor
č. oprávnění 0997


Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA tisk