Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.9.12 / dotaz č. 35633
Dobrý den,
při přebírání stavby od zhotovitele jsme obdrželi mimo jiné certifikát k dodaným oknům. Při fyzické kontrole na místě jsme byli schopni vyčíst nějaké údaje o použitém zasklení na samotném skle. Jak jsem schopen přímo na okně (jako systému sklo + rám) dohledat shodu mezi ním a certifikátem předloženým od dodavatele? Zajímá mne zejména Uw.
Děkuji
Vážený pane, k Vašemu dotazu Vám sdělujeme následující:

1/ Hodnota celkového souč. prostupu tepla u okenních konstrukcích Uw se stanovuje měřením dle ČSN EN ISO- 12567-1 v laboratořích metodou teplé skříně, do které se osazují celé okenní, popř. dveřní konstrukce. Další možností je postupovat výpočtovou metodou pro výpočet tohoto Uw dle ČSN EN ISO 10077-1.

2/ Na okenních konstrukcích se neuvádí údaj Uw, tak aby jste jej mohl jednoduše porovnat s hodnotou v certifikátu. V praxi se při zásadních sporech obvykle přistupuje k demontáži celé okenní konstrukce a k jejímu změření v akreditované laboratoři, popř. lze použít i výpočtovou metodu (zde však záleží na kvalitě vstupů pro výpočet).

3/ Při jakýchkoliv pochybnostech doporučujeme kontaktovat příslušného dodavatele, popř. výrobce. Orientačně si je možné aspoň udělat řádovou představu o možné hodnotě Uw Vaší okenní konstrukce, např. postupem dle ČSN 73 0540-3 :05, při znalosti souč. prostupu tepla zasklení (Ug), při znalosti souč. prostupu tepla rámových konstrukcí (Uf) a při znalosti poměrné plochy rámů vůči zasklení.

4/ V rámci svých možností (popř. ve spolupráci se stavebním dozorem), lze provést z Vaší strany aspoň orientační ověření některých dalších údajů a to např. ověření výrobce plastových okenních profilů (je na profilech vyznačeno), jejich tloušťky, dodržení provedení odvodnění a dekomprese spár, mater. provedení distančního meziskelního rámečku, výrobce kování, polohy a mater. provedení těsnění,...

Poznámka - Odpověď je zaměřena na plastová okna, která se u nás v současnosti nejčastěji používají.

Tato problematika není úplně jednoduchá a v případě Vašeho zájmu ji lze ještě dále podrobněji konzultovat na našem poradenském středisku EKIS v Olomouci (kontaktní osoba Ing. Pavel Svoboda, 777068990).
Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda tisk