Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.9.12 / dotaz č. 35649
Ďakujem pekne za Vašu odbornú odpoveď pán inžinier šubrt. Len doplním, že korkovú expandovanú drť som nakoniec uprednostnil pre celulózou práve kvôli tomu že korková drť má oproti celulóze o dosť nižšiu nasiakavosť a chcel som docieliť aby sa vlhkosť minimálne zdržovala v izolácii a difundovala do priestoru na povale. Tiež k tej izolačnej schopnosti korkovej drte - má ju 0,04 tak ako celulóza takže v tomto sú si oba izolanty narovnako. Ale máte pravdu v tom ošetrení boraxom, tu je väčšia výhoda celulózy. Ešte sa chcem opýtať, že keď na ten vrchnný záklop po celej ploche napr. tie drevovláknité dosky Hofatex, nevadí to že vrchnná vrstva izolácie bude iná ako predosšlá izolácia? Teda, že medzi hranolmi bude korková drť a na vrchnom záklope Hofatex? Samozrejme zohladnímm to aby vrchné pochôdzne dosky neboli napevno spojené a aby medzery na odvod vlhkosti.
Ešte raz ďakujem za odpovede.
Ano, máte pravdu, že korková drť je méně nasákavá. Pokud ale do tepelné izolace nemá možnost vlhkost vnikat jinak než ve formě vodní páry, může se zde objevit pouze zkondenzovaná vodní pára. Buničina ji kapilární vzlínavostí rozprostřed do okolí a tudíž nehrozí tak velké riziko, že by v jednom místě u dřeva došlo k tak velké kondenzaci vodní páry, že by se vlhkost dřeva dostala nad 18 % (to je podmínka pro růst hub, jde i o startovací vlhkost dřevomorky, která pro svůj růst po zakořenění již vlhkost nepotřebuje, neboť si ji vytváří vlastním metabolizmem). U tepelně izolačních vlastností korkové drtě záleží především na tom, jak velké dutiny jsou mezi jednotlivými kousky korku. Osobně mám obavu, že volně sypaná korková drť nedosáhne tepelnou vodivost 0,04 W/(m.K), ale bude vyšší.
Domnívám se, že desky Hofatex mají obdobné difuzní vlastnosti jako sypaná korková drť a proto je jedno, že jde o jiný materiál. Z hlediska tepelně fyzikálních vlastností jde o 2 velmi podobné materiály.
Zdraví
Roman Šubrt