Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.9.12 / dotaz č. 35668
Jakým způsobem lze identifikovat okno a jeho certifikát?
Jakým způsobem poznám že dodavatelem dodaný certifikát (s Uw) patří k dodanému typu okna, když na rámu okna a rámečku izolačního skla nejsou žádné údaje?
Vážený pane, k zaslanému dotazu Vám sdělujeme následující:

1/ Od 1.2.2010 platí ČSN EN 14351-1 hovořící o povinném označování oken značkou CE a dále dle ČSN EN 12608 je pro výrobce plastových okenních profilů povinnost tyto profily značit (uvedení této normy, uvedení jeho výrobce,...). Čili na křídlech a rámech plastových oken takovéto identifikační označení musí být –ve smyslu této normy – dohledatelné (bývá viditelné na rámech a křídlech po jejich otevření, někdy také pod demontovatelným plastovým profilem kryjícím zasklívací drážku).

2/ Ve smyslu další normy ČSN EN ISO 673 platí stejný požadavek pro označování izolačních skel na meziskelních rámečcích, s uvedením výrobce, souč. prostupu tepla Ug izolačních skel,...

3/ Uvedenými základními věcmi lze zahájit identifikaci a porovnávání s certifikátem, tj. s v něm uvedenými údaji.
V rámci svých možností (popř. ve spolupráci se stavebním dozorem), lze provést z Vaší strany i ověření některých dalších údajů a to např. tloušťky rámových konstrukcí, dodržení odvodnění a dekomprese spár, mater. provedení distančního meziskelního rámečku, výrobce kování, polohy a mater. provedení těsnění a pod.

4/ Na okenních konstrukcích se však neuvádí údaj celkového souč. prostupu tepla Uw, tak aby jste jej mohl jednoduše porovnat s hodnotou v certifikátu a dalších dokladech.
V praxi se potom při zásadních sporech obvykle přistupuje k demontáži celé okenní konstrukce a jejímu změření v akreditované laboratoři, popř. se může aplikovat i výpočtová metoda (zde však přesnost výsledku záleží na kvalitě vstupů pro výpočet).

5/ Při jakýchkoliv pochybnostech doporučujeme kontaktovat příslušného výrobce. Orientačně si je možné aspoň udělat řádovou představu o možné hodnotě Uw Vaší okenní konstrukce např. postupem dle ČSN 73 0540-3 :05, při znalosti souč. prostupu tepla zasklení (Ug), při znalosti souč. prostupu tepla rámových konstrukcí (Uf) a při znalosti poměrné plochy rámů vůči zasklení.

(Odpověď se vztahuje na plastové okenní konstrukce).

Předmětná problematika není úplně jednoduchá a lze ji – v případě zájmu - ještě dále podrobněji konzultovat na našem poradenském středisku EKIS v Olomouci (kontaktní osoba Ing. Pavel Svoboda, 777068990)
Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda tisk