Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.9.12 / dotaz č. 35817
Dobrý den,
Slyšela jsem , že je určeno, nějakou vyhláškou, právním předpisem, do kdy musí být povinně v bytech v bytových, event. panelových domech, namontovány měřáky na topení? Prosím i o číslo té vyhlášky, normy, popřípadě odkaz na ní. Děkuji za odpověď.
Hezký den,

měřiče na topení zatím nemusí být povinně instalovány. Instalují se většinou tzv. poměrová měřidla, která jsou pouze orientační. Kalorimetr, který dokáže měřit opravdu odebrané množství tepla, je osazován pouze v bytech s horizontálními rozvody a oddělenými topnými okruhy pro jednotlivé byty. Jak se provádí rozúčtování topných nákladů pro jednotlivé byty se uvádí ve vyhlášce č. 372/2001 Sb. § 4 – Rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění v zúčtovací jednotce.

Poslední zprávou je to, že Poslanecká sněmovna podpořila v prvním čtení vládní novelu, která udává povinnou instalaci měřičů tepla v bytech s ústředním topením, a to od 1. ledna 2014. Pokud majitel bytu neumožní instalaci tohoto měřiče nebo jeho kontrolu a údržbu, bude mu hrozit pokuta až 50 tisíc korun.

Toto souvisí s novelizovaným zákonem č. 406 O hospodaření energií (platnost od 1.1.2013), kde v § 7 Snižování energetické náročnosti budov (platnost od 1.1.2014) v odstavci 4, jsou dále uvedeny povinnosti pro stavebníky, vlastníky budov a SVJ v bodu a) vybavit vnitřní tepelná zařízení budov přístroji regulujícími a registrujícími dodávku tepelné energie konečným uživatelům v rozsahu stanoveném prováděcím právním předpisem (ten bude teprve vydán).

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB.


Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk