Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.9.12 / dotaz č. 35821
Dobrý den!
Pan Šubrt před několika lety zpracoval a uveřejnil tabulku porovnávající množství zkondenzovaných a odpařených vodních par ve zděné konstrukci HELUZ podle tloušťky zateplení EPS (http://www.tzb-info.cz/4074-obvodove-plaste-energeticky-usporne-vystavby-iii). Vzhledem k tomu, že nás čeká v budoucnu podobný krok zateplování, rád bych se zeptal - zdivo i zateplení v této tabulce je předpokládám počítáno podle "laboratorních" hodnot ze zkušeben. Jak se ale v praxi projeví (nejde mi o přesné hodnoty ale jen jejich trend) běžné technologické nekázně, tedy například více malty ve spáře než by mělo být a podobné?
Konkrétně by mne zajímalo, zda se zdivo Supertherm 44 STI + 8cm EPS, které je ve skupině první vyhovující, nemůže přehoupnout do skupiny navyhovující nebo naopak ho běžná stavební nekázeň posune dále od nevyhovujících řešení.

Děkuji.
Zdravím a děkuji za dotaz.
Nejprve vysvětlení než odpovím. Vodní pára obsažená ve vzduchu má určitý parciální tlak. Čím je větší, tím je vodní páry v absolutních hodnotách ve vzduchu více. Pokud se budeme pohybovat v běžných teplotách interiéru, tak je částečný tlak vodní páry cca 130 Pa. V exteriéru v zimě je velmi suchý vzduch a tak i při vysoké relativní vlhkosti 90 % je částečný tlak vodní páry v úrovni cca 130 Pa. Rozdíl tlaků je to, co "žene" vodní páru skrz konstrukci. Ta, pokud narazí na studené místo, zkondenzuje. Konstrukce však zároveň dává vodní páře určitý odpor proti pronikání.
Z tohoto vyplývá zásada, že na vnitřní straně by měly být materiály s pokud možno vysokým difuzním odporem a naopak s malou tepelnou izolací a obráceně.
Předchozí věta vám již asi odpověděla na vaši otázku. Pokud je tepelná izolace stěny horší, je to pro kondenzaci vody, resp. nekondenzaci vody v konstrukci lepší. Tedy: nekázeň má v tomto smyslu pozitivní efekt na možnosti zateplování.
Na závěr bych však měl všetečnou otázku, proč chcete zateplovat tepelným izolantem o tl. 80 mm. Pokud byste zateplil silnějším tepelným izolantem, tak cena zateplení příliš nestoupne a vy budete mít dům s ještě nižší spotřebou tepla na vytápění.
Zdraví
Roman Šubrt