Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.9.12 / dotaz č. 35883
Dobrý den,
můžete mi doporučit měřič tepla?
Pronajala jsem si prodejnu 21m2. Jsou v ní zabudované 2 radiátory. Plynový kotel provozuje vedlejší prodejna velikosti cca 50m2.Tzn.také, že "po cestě" k mým radiátorům jsou napojeny další a moje jsou koncové. Požadují po mně platit polovinu z jejich záloh na plyn cca 1000kč měsíčně, což se mi zdá příliš. Proto hledám čitelné řešení, které by napomohlo oboustranné dohodě.
Děkuji mnohokrát.
Vážená paní,
přesné měření spotřeby tepla je poměrně nákladné. Ve vašem případě by bylo nutné před radiátory zařadit kalorimetr, jehož cena je okolo 10 tis. Kč (až 35 tis. Kč). Do potrubí je nutno zařadit průtokoměr, což zvyšuje náklady na instalaci na několik tis. Kč. Pokud jsou oba radiátory na jedné větvi, postačí jeden kalorimetr, jinak by bylo nutno osadit kalorimetr ke každému radiátoru zvlášť.
Levnější možností je instalovat na radiátory poměrové měřiče tepla, kde je cena 200 až 1000 Kč na radiátor. Je však nutno osadit všechny radiátory, tedy i ty v sousední prodejně. Ročně se pak vyúčtuje spotřeba tepla podle náměru indikátorů. Není to tak přesné jako měření kalorimetrem, ale pokud s tím všichni souhlasí, je to jednodušší řešení.
S pozdravem
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk