Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.9.12 / dotaz č. 35898
Dobrý den,

nevím zda se nám vyplatí FVE na střeše našeho RD v Liberci. Poptal jsem FVE o výkonu 8 KwP a nabídka je za cca 370 000 Kč. Varianta by měla být se zeleným bonusem, přebytky bychom dodávali do sítě. Elektřinu bereme přes ČEZ. Museli bychom si vzít na FVE úvěr.
Dobrý den,

jedinou spolehlivou možností jak to zjistit je vše poctivě spočítat a to je mimo rámec porady EKIS. Ideálním řešením je:

1) Provést kontrolu návrhu a kompatibility FVE, kterou Vám nabídli, (někdy se zde chybuje a po namontování je už pozdě, může pak dojít ke zbytečným ztrátám ve výrobě).
2) Určitě je nutné přepočítat množství vyrobené energie podle klimatických údajů Liberce /instalační firmy zde rádi nadsazují výrobu a klienti jsou pak zklamaní a nesedí jim financování projektu díky nižším tržbám/.
3) Provést výpočet tržby v režimu zelených bonusů. Zde bude velmi záležet kolik kWh spotřebuje Váš dům v okamžiku, kdy má FVE dostatečný výkon (typicky v létě mezi 10 – 17h). V tuto dobu bývá spotřeba typického domku malá, protože jeho obyvatelé jsou venku, (v práci, na zahradě apod.), tak že běží pouze chlazení a pár dalších zanedbatelných zařízení. Je proto potřeba zvážit, jaký režim výkupu zvolit. V případě malého odběru domku v inkriminovaných hodinách může být výhodnější režim výkupních cen = veškerá produkce se prodá za jednotnou cenu.
4) Provést ekonomické vyhodnocení do něhož se zahrne skutečná výroba (viz předchozí bod), parametry úvěru, provozní náklady apod.

Bez výše uvedeného se k odpovědi na Vaši otázku nedoberete. V okamžiku, kdy je ve hře úvěr neplatí ani „odborné“ odhady, věc se tím komplikuje. Obvykle se vyplatí provedení výše uvedených výpočtů, protože náklady na toto poradenství Vám mohou zachránit nemalé finanční prostředky a také velmi nemilé starosti s bankou.

S pozdravem Jan Truxa
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk