Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.10.12 / dotaz č. 35992
Dobrý den,
prosím o radu ve výběru vhodné izolace pro vnitřní zateplení. Vnější izolace není technicky možná. Optimální tloušťka vnitřní izolace je 5 cm. Jde hlavně o zvýšení tepelného komfortu a snížení úniků tepla. Starší dům, zeď cca 45 -50 cm, cihla + kámen, západní strana. Existuje vhodný materiál? Zatím se přikláníme k řešení vnitřního zateplení pomocí Ytong Multipor ID.

Děkuji.
Vážený pane, bohužel musím konstatovat, že zateplovat z interiéru je velmi, skutečně velmi problematické. Jde totiž o to, že vodní pára se "tlačí" z interiéru do exteriéru poměrně značným tlakem. A pokud narazí na studené místo, tak zkondenzuje. Proto je zásadou, že do interiéru by měly přijít materiály s velkým difuzním odporem a naopak velkou tepelnou vodivostí, naopak do exteriéru materiály otevřené prostupu vodní páry a tepelně izolační. Dalším problémem je to, že stavba začne být více teplotně namáhané – tam, kde dříve ve stěně nemrzlo, po zateplení z interiéru bude mrznout. Proto doporučit tepelnou izolaci z interiéru takto na dálku není možné. Existují speciální materiály na bázi silikátové nebo minerální vlny, které lze použít pro tepelnou izolaci z interiéru, avšak nejdřív je nutné přesně spočítat a vyřešit problémy s vodní párou a její kondenzací. Projekt pro vnitřní zateplení proto může stát desítky i stovky tisíc, což se u běžných domů nevyplácí.
Možná můžete namítnout, že problém s vodní párou lze vyřešit použitím parotěsné fólie na vnitřní straně. Ano, to je pravda, ovšem je nutné tuto parotěsnou fólii provést kompletně všude, tedy i na podlaze (pokud nedojde k nalepení fólie na beton, ale i na stropě. Pokud byste se tedy rozhodl do stávajícího interiéru vestavět krabici z tepelné izolace, která by na vnitřní straně byla chráněná parotěsnou fólií, tak řešení samozřejmě je. Pak lze použít jakoukoliv tepelnou izolaci. Pokud neprovedete důsledně všude parotěsnou izolaci, tak nedoporučuji z vnitřní strany zateplovat. Může to přinést poškození celého domu v řádu 10 – 20 let.
Zdraví
Roman Šubrt