Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.10.12 / dotaz č. 36535
Dobrý den pane inženýre,

přečetl jsem si na internetu Vaše fundované vyjádření k problematice vlhnutí stropních trámů při instalaci plastových oken ve starších domech.
Rád bych se Vás proto dovolil zeptat na Váš názor:
bydlíme se spolumajiteli na Praze 4 ve vilce, postavené cca 1933, cihlové stěny jsou silné 45 cm. V užívání je obývaný suterén (dříve sklepy), přízemí, 1. patro a zobytněné podkroví, okna jsou dřevěná špaletová, ve všech 4 podlažích je plynové etážové podkroví, fasáda není zateplená.
Zvažujeme nyní, zda by nebylo dobré původní špaletová dřevěná okna vyměnit za nová, máme nabídku na dřevěná eurookna.
Nejsme si ale jisti, aby se nezhoršila vlhkost v bytech se souvisejícími riziky vlhnutí stropních trámů, nevíme totiž, jestli mikrovětrání je pro takovouto stavbu dostatečné. Pokud by nestačilo, museli bychom nechat původní okna a obnovovat dál nátěry jako to děláme dosud.

Děkuji Vám předem za Vaše vyjádření a

zdravím
Vážený pane, děkuji za váš dotaz. Skutečně bych měl ve vašem případě obavu o to, že po výměně oken, i přes používání mikroventilace, dojde ke zvýšení relativní vlhkosti vzduchu v místnostech a tím i k riziku uhnívání zhlaví dřevěných stropních trámů. Toto riziko již ve vašem domě je a neznamená to, že pokud ponecháte stávající okna, bude vše v pořádku i když může být. Není totiž možné stanovit v obecné rovině přesnou mez mezi stav, kdy riziko nehrozí a stav, kdy zcela jistě dojde k hnilobě. Rozhodně to však výměna oken zhorší, takže doporučuji bez zateplení a nebo instalace řízného větrání okna nevyměňovat.
On je ostatně vůbec problém vyměnit stávající špaletová okna za jednoduchá, ať již plastová či dřevěná (tzv. eurookna), neboť při této výměně oken je potřeba zateplit z exteriéru parapet a ostění domu, jinak dojde k plesnivění okolo oken. To je dáno tím, že při špaletových oknech musí teplo z interiéru vstoupit do zdiva a zdivem putovat okolo oken cca 20 cm, než dojde na exteriérový povrch. Po osazení nových jednoduchých oken se tato cesta zkrátí na cca 8 cm, v extrémních případech na 96 mm, ale často také na pouhých 60 mm. A takto silná konstrukce z plných cihel nutné musí vést k povrchové kondenzaci vodní páry v interiéru a následnému růstu plísní.


Zdraví
Roman Šubrt