Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.10.12 / dotaz č. 36577
Dobrý den,

chci stavět RD s podkrovím a mám takový dotaz. Viděl jsem, že v přízemí použili na strop ( strop z trámků a miako vložek ) místo omítek polystyren. Je to rentabilní a jak velká síla toho polystyrenu musí být, aby mi teplo neutíkalo do podkroví. Zní to divně, ale podkroví co budu mít, tak nebude tolik využívané a tak bych ho nechtěl vytápět na standart cca 22 - 24 stupnů. Moc děkuji za zprávu a přeji hezký den.
Vážený pane,
oddělit tepelně podkroví od přízemí je docela vhodný nápad. Zejména v případě, že podkroví bude vytápěno jinak než přízemí.
Na strop můžete zespoda dát zateplení - nemusí jít o polystyren, ale třeba o desky z minerální vaty, konopí atd. Tloušťka zateplení závisí na tom, jak moc chcete prostory oddělit. Pro běžné oddělení vytápěných a nevytápěných prostor vám bude stačit 4 až 6 cm izolantu. Kdyby mělo jít o zcela nevytápěné podkroví (půdu), měla by být izolace až 16 cm. Rozdíl v nákladech na obyčejnou omítku a zateplení se stěrkovou omítkou nebo zateplení v podhledu vám řekne projektant - v rámci stavby domu asi nepůjde o velké zdražení. Pozor však na zachování světlé výšky místnosti!
Izolace bude zvyšovat i zvukovou izolaci, pro tyto účely je vhodnější minerální vata než polystyren.
Pokud je váš dům teprve "na papíře" je možné tepelnou izolaci dát do podlahy podkroví. Poraďte se s projektantem, co bude pro váš konkrétní dům nejlepší.
přejeme příjemné bydlení!
J. Beranovský
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk