Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.10.12 / dotaz č. 36581
Dobrý den,


budu stavět RD se suterénem, který nebude vytápěný. Chci se zeptat jak ho mám tepelně odizolovat od přízemí? Nejdříve jsem chtěl udělat klasický keramický strop z miako vložek, pak beton, pak cca 6 cm polystyrenu a pak zase beton. Ale teď mně napadlo nebo jsem to viděl jestli bych nedal ten polystyren hned ze spodu suterénu, abych nemusel dělat omítky a do vrchní vrstvy bych už ho nedával. Je to tak možné a je to cenově stejně dostupné? Moc děkuju za zprávu a přeji hezký den.
Dobrý den, díky za dotaz.

V zásadě obě řešení jsou možné. Součinitel prostupu tepla U je pod hranicí požadované hodnoty normou ČSN 730540-2 a je pro obě varianty podobný. Varianta zateplení ze spodu mi taky přijde cenově výhodnější, záleží ale na individuální nabídce provedené práce. Je zde větší možnost provést zateplení svépomocí.
Tato varianta má nevýhodu v tom, že v místech příček bude podlaha nezateplená. Místa styku svislé konstrukce a stropu lze chápat jako tepelné mosty mezi vytápěným prostorem a suterénem. V místech nosné konstrukce tyto teplné mosty lze eliminovat přetažením tepelné izolace na stěny suterénu. Případně se obě varianty můžou nakombinovat, navýšením síly tepelné izolace se můžeme dostat na hodnoty součinitele prostupu tepla doporučené normou. Je dobré sílu izolace rozmyslet dopředu kvůli umístění rozvodů tepla od zdroje, v případě že zateplujeme strop suterénu i ze spodu.
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Vítek* - EKIS Jihlava EAV tisk