Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.10.12 / dotaz č. 36585
Dobrý den,


chci stavět RD s podkrovím. Valbová střecha 32 stupňů s vikýři a střešními okny. Podkroví nadezděno cca 75 - 100 cm. A mám takový dotaz, celková plocha podkroví je pro mně moc velká a nevyužiji, protože je tam u krovu malá světlá výška. Co mám raději udělat a) nadezdít jen 50 -75 cm a udělat tam delší odstup od zdi a udělat nenostnou sádrokartonovou příčku, abych prostor zmenšil a zvětšil světlou výšku. Nebo nadezdít 75 - 100 cm a tuto příčku dát blýže ke zdi a tím pádem mít vyšší světlou výšku na kratší vzdálenost? Pak zase nevím, jak bych měl dělat ten vikýř. Prosím o zprávu a moc se omlouvám za takový dotaz, ale děkuji za odpověď. Přeji hezký den
Vážený pane,
z hlediska energetické náročnosti budovy je vhodné stavět dům kompaktní, tedy aby měl co největší objem a co nejmenší plochu venkovních konstrukcí. Je to výhodné i ekonomicky. Doporučil bych vám tedy spíše zvýšit nadezdívku podkroví, aby podkrovní místnosti byly co největší. Poraďte se s svým projektantem, jak to ovlivní umístění střešních oken (jestli nebudou v místnosti moc vysoko). Vikýřům bych doporučil se raději vyhnout. Zvětšujete plochu střechy, kterou vám utíká teplo. Konstrukce je složitější a snáze se tady při zateplování a instalaci parotěsné zábrany udělají chyby.
Nezapomeňte, pokud budete mít v patě podkroví nějakou půdičku mezi krovem a stropem přízemí, tento prostor tepelně izolovat! Izolace by měla být v podstatě stejná jako kdyby šlo o vnější konstrukci, tj. na strop 20 až 40 cm izolace, podobně i stěny (příčky) podkroví.
Přeji úspěšnou stavbu!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk