Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.10.12 / dotaz č. 36683
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se nám vyplatí zateplovat cihlový dům (3 patra, 8 byt. jednotek, dům postavený v 50 letech), pokud ano, jakým materiálem a dále v prostoru sklepa máme jednu místnost, ve které se nám neustále drží voda, tzn., že když prši, tak se tam přes kanál voda dostane. V místnosti nemůžeme nic mít, navíc plesniví zdivo. Existuje něco, čím bychom mohli tuto vlhkost odstranit, jako např. izolace objektu ? Prosím poraďte nám.
Dobrý den. Zateplením fasády bytového domu můžete uspořit až 30% energie na vytápění. Pokud byste zateplovali i další stavební konstrukce, mohla by být úspora energie vyšší. Odpověď na to, jestli se Vám investice vyplatí, je složitější a záleží na více faktorech. Nejdůležitějším je cena, za kterou byste ono zateplení dokázali zrealizovat. Pak už si přibližnou úsporu v Kč a návratnost dokážete spočítat sama.
Pokud byste se do zateplování fasády pustili, doporučovali bychom Vám, abyste zateplili minimálně na požadovanou hodnotu součinitele prostupu tepla dle ČSN 73 0540-2 2011. Materiálů, kterými lze toto docílit je na trhu velké množství. Jako příklad uvedeme zateplení pomocí fasádního pěnového polystyrenu (lambda-0,035W/(m.K). Za předpokladu, že obvodová zeď bytového domu je z cihly plné pálené tloušťky 450 mm, musíte zateplit uvedeným polystyrenem tloušťky min. 120 mm.
Pokud se Vám do objektu dostává voda přes „kanál“ (chápeme podlahovou vpusť), budete muset najít příčinu a tu odstranit. Nejspíše se jedná o problém se zpětným vzdutím dešťové vody. To znamená, že se Vám voda do objektu dostává z dešťové kanalizace, na kterou jste napojeni. Dají se použít prvky pasivní ochrany proti zpětnému vzdutí. Fungují na principu zpětné klapky, která se v případě vzdutí z kanalizace zpětným proudem vody uzavře. Vše se ale musí konzultovat s odborníkem na tuto problematiku na místě samém.
Odpovídá:  Antonín Žvak - EKIS Ostrava DK projekt tisk