Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.10.12 / dotaz č. 36753
Dobrý den . Ráda bych získala informaci o funkčnosti termohlavice u radiátoru ,který máme namontovaný současně s topným tělesem zn. AIRFEL . Je zde * proti zámrazu dále stupnice 1 až 5. Na č.3 je topné těleso studené na č.4 je vlažné ,ale jen z 1 třetiny z hora a směrem dolů je studené a na č.5 topí naplno . Chápu postup stupnic v souladu s teplotou kolem hlavice a v místnosti ,ale nerozumím ,že vyhřívá pouze v horní části . Původní radiátory byly teplé , nebo vlažné po celé ploše . Dostala jsem různé odpovědi . Děkuji za objasnění situace .
Vážená paní,
příčiny problému mohou být dvě a nejspíš působí obě dohromady.
První problém bude zřejmě nikoli v hlavici (plastová část), ale ve ventilu (kovová část). Ventil má zřejmě velký hydraulický odpor, takže do tělesa přitéká jen malé množství vody. Ta stačí vychladnout dříve, než z tělesa odejde spodní trubkou, takže radiátor je teplý jen v horní části. Pouze při plném otevření ventilu je průtok dost velký na to, aby bylo těleso teplé celé.
Další příčinou může být teplota topné vody. Pokud vám z kotelny jde topná voda s nízkou teplotou (což je nyní v září běžné), pak tato voda opět stačí vychladnout v radiátoru rychle. S tím, jak budou venkovní teploty klesat, by kotelna měla automaticky zvyšovat teplotu topné vody, takže vaše těleso bude teplejší.
Pokud by vám k vytopení místnosti postačilo jen to, že těleso je vlažné v horní části, pak by bylo vše v pořádku. Stupnice na termostatické hlavici je orientační, vyzkoušejte si, jaká je v místnosti teplota když nastavíte č. 3, 4, 5 (na č. 3 by mělo být okolo 20°C).
Jestliže je v místnosti méně než požadujete (např. 18°C při nastavení ventilu na č. 5), pak doporučuji ventil reklamovat. Výměně ventilů by měl předcházet projekt, který určí hydraulické poměry po instalaci termostatických ventilů.
Více o termostatických ventilech například v tomto článku:
http://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/k-cemu-jsou-dobre-termostaticke-ventily?all_ids=1#disc
Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk