Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.10.12 / dotaz č. 36791
Dobrý den,
jsme Sdružení podnikatelů - podnikáme v oboru - topenářství, plynařství, elektro a vodoinstalatérství, kominictví, plyn. revize a el. kontroly.
Jsme 3 podnikatelé, každý s 1/3 podílem ve sdružení. Plátci DPH. Nyní jsme - na základě Smlouvy s ČEZ u firmy, která se zabývá FVE na základě smlouvy o dílo koupili komponenty na realizaci FVE v režimu samoinstalace. Firma pro nás zajistila i projekty, odborné konzultace a v současné době společně vyřizujeme zajištění licence u ERU.
Náš dotaz směřuje k účtování FVE, odpisů, řešení platby DPH,
nevíme zda lze toto účtovat ve sdružení, či každý za sebe, zda má být DPH řešeno přes jednoho z nás, jako doposud, a ostatní budou dále podávat nulu.
Děkujeme za odpověď
Dobrý den,
pokud je vaše sdružení registrováno jako podnikatelský subjekt, tj. má přiděleno IČO na daný předmět podnikání, pak i veškeré činnosti realizované tímto subjektem si dělíte daným dílem, v tomto případě 1/3, popř. podle podmínek ve smlouvě.
To znamená, že pokud vyúčtujete platby za výrobu elektřiny z FVE, pak si i zisk rozdělíte 1/3, popř. podle dohody. DPH odvádíte z vytavených faktur jako sdružení. O odpisy si snižujete daňový základ před daňovým přiznáním.
Obecně záleží co je uvedeno ve smlouvě, kterou máte mezi sebou jako sdružení.

Pokud jste volné sdružení, které nemá vlastní IČO, pak záleží co a jak si mezi sebou dohodnete.
Tato otázka je spíše pro právníka a účetní, popř. daňového poradce.

Ing. Dan Staněk
Odpovídá:  Ing. Dan Staněk* - EKIS Kolín
Téma:  Elektřina
tisk