Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.11.12 / dotaz č. 37077
Dobrý den,

obracím se na vás s prosbou o návrh technického řešení zateplení soklu domu.

Fasáda je v horní část zateplená 10 cm EPS, založená je soklovou lištou kvůli křivé zdi (mezi ní včetně EPS a zdí jsou vzniklé mezery zafouknuté pěnou). EPS fasády je ukončená stříškou z EPS přesah 3 cm, mírně zešikmená. Soklová lišta je nad vodorovnou hydroizolací zdi. Desky EPS lepeny po krajích a dva až tři terče na střed. Od schodů pak místo 10 cm je EPS již v síle 5 cm ve tvaru trojúhelníku, z důvodu malého prostoru za a pod schody Je potřeba ještě zateplit sokl, jelikož vnitřní podlahy jsou pod cca 20 cm vodorovnou hydroizolací zdi. Hdyroizolace zdi ještě prodloužíme nastavením na stávající izolaci (podsekáme cihly a přiložíme novou lepenku, aby se event. netáhla vlhkost i pod desky EPS). Sokl zateplíme systémem odvětrané fasády, půjdeme do 6 cm minerální vaty (Isover UNI) a 2 cm prostor na odvětrání. tím bude Cetris cca 2 cm schovaný pod EPS (případné nebude zatíkat za Cetris). Pod Isoverem bude pak deska a půl růžový XPS (tesně a pod terénem cca 30 cm). Moc prosím, jak vyřešit komplikovaný prostor kolem schodů, které musí zůstat na svém místě? Jak zateplit sokl? Technické řešení? Napojení zateplení v úzkém prostoru za schody? Je stávající postup zateplení fasády a ukončení stříškou z EPS v pořádku? Nevadí vzduchový prostor za deskou EPS? Je nutně přeříznout soklovou lištu a tím přerušit tepelný most? Jak nejlépe realizovat zateplení vlhkého soklu? Návrh konstrukce odvětrané fasády?

Děkuji
Dobrý den,
Vámi popisované problémy jsou zapříčiněny především omezenými možnostmi zateplení (případně dalších stavebních prací) na pozemku souseda.
Z technického hlediska bych uvedené problémy shrnul do oblastí:
- Sanace HI soklu
- Zateplení soklu

Sanace HI soklu:
Toto je záležitost, která má jednoznačnou přednost. Vzhledem ke schématu situace soklu, kterou jste nám poskytl, je nutné zamezit šíření vlhkosti ve zdivu soklu. Jako nejvhodnější řešení se jeví chemická injektáž zdiva, která se provádí na základě odborně zpracovaného posudku specialisty na sanaci HI. Bohužel odvětrávaná fasáda se nejeví jako vhodné řešení, protože zde uvažujete pouze se sníženou tl. TI a existuje vážné riziko kondenzace vlhkosti (závisí na tl. TI a tl. odvětrávací spáry).

Zateplení soklu:
Po vyřešení sanace HI lze doporučit zateplení soklu materiálem na bázi XPS v tl. Min 50 mm.

Vzhledem k množství dotazů, pokusím se níže odpovědět alespoň na některé z nich:
1. Ukončení zateplení je potřeba řešit klempířsky (dá se řešit i v případě křivých zdí), zkušený klempíř si musí poradit.
2. Doporučuji řešit sokl pouze jedním způsobem a systémem – jakákoli kombinace zpravidla přináší později komplikace
3. Vzduchový prostor mezi stávajícím zateplením a fasádou není vhodný. Z tohoto důvodu se v současnosti nelepí desky na „buchty“, ale na rámeček. Případnou mezeru je vhodné po okraji zaslepit lepidlem (zamezit proudění vzduchu).
Následně zateplení soklu dotáhnout k zakládací liště, která sice představuje liniový tepelný most, ale se zanedbatelným vlivem.

Přeji hezký den
Ing. Jiří Cihlář
Energetický auditor
Č. oprávnění 0997




Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA tisk