Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.10.12 / dotaz č. 37085
Dobrý den,prosím o radu. Rodinný dům jsme postavili v r.1983 z borovanských tvárnic(30cm)dovnitř jsme přizdili 11cm cihlu CDM. V r. 1994 jsme zateplili vně 5 cm polystyrénem. Asi špatně. Později vyměnili špaletová okna za plastová.V domě vysoká vlhkost až 80% neustálý boj s plísní. Jak zjednat nápravu.Stávající polystyrén strhat, nebo 10 cm přidat? Topíme plynem. Děkuji.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.
Překvapivá je především vysoká vlhkost vzduchu v interiéru. Je potřeba zjistit její příčinu. Ze zkušeností vím, že mnohdy je to poměrně obtížné a rozhodně nemám ve zvyku tento problém bagatelizovat obvyklým sváděním na nedostatečné větrání.
Všeobecně se ví, že schopnost obvodové stěny odvádět vlhkost z interiéru se nemůže přeceňovat. Uvádí se, že cca 10% vlhkosti z interiéru se může dostat ven difúzí přes obvodové konstrukce, zbývající převažující část musí být odvedena dostatečným větráním okny nebo jinak, například vzduchotechnikou..
Vlastní režim větrání je zcela určen uživatelským chováním obyvatelů domu. Je velmi individuální. Projevuje se zde významně jednak vytápěcí režim, tedy doba plného vytápění a vytápění tlumeného, rozdíly teplot v interiéru během dne apod. Tam, kde jsou tyto rozdíly větší, například se v noci netopí vůbec a teplota o několik stupňů poklesne, tak při nevětrání, a je to v době topné přestávky obvyklé, dochází ke značnému nárůstu vlhkosti.
K vlastní obvodové stěně – skladba není ideální, samu o sobě bych v ní jedinou příčinu nespatřoval. Vnitřní přizdívky z plných a podobných cihel ke křemelině mívaly za následek kondenzaci v konstrukci a to na rozhraní cihly a křemeliny. Zavlhnutá křemelina se našla po odstranění vnitřních přizdívek. Pokud je tato skladba zateplena difúzně poměrně nepropustným polystyrénem, a navíc jak tušíte v nedostatečné tloušťce, kondenzace v konstrukci se může zhoršit, tím dojde ke zvýšení vlhkosti křemeliny a ztrátě části jejích izolačních schopností. To má za následek prochladnutí zdi, nižší povrchovou teplotu a kondenzaci, pokud klesne pod rosný bod interiérového vzduchu.
Přesto bych očekával problémy spojené spíše s tepelnými mosty, které patrně nebyly při zateplení správně řešeny. Plísně se určitě objevují lokálně v rozích a koutech, nebo kolem oken či u podlahy, tedy tam, kde tepelný most je nejčastěji a neřešen.
Chtělo by to tedy tato místa odborně posoudit a zjistit, zda lze udělat nějakou nápravu. Specialista na zateplování by mohl udělat prohlídkou na místě. Rovněž je možno provést měření infrakamerou. K měření a poradenství na místě najdete více informací na www.eccb.cz.
A na závěr doporučení, přece jen zvážit možné neobvyklé zdroje vlhkosti v bytě, a pokud je objevíte, pokusit se to omezit. Nejčastěji to je sušení prádla doma, nepoužívání odtahové digestoře při vaření, koupelny bez funkčních odtahových ventilátorů, pračka, akvária a množství květin. Dále pronikání vlhkosti například ze sklepa netěsnými dveřmi, nevhodné výmalby, které na sebe vlhkost vážou – hlinkové apod. nebo i zbytková technologická vlhkost, pokud se v interiéru prováděly nějaké stavební úpravy s mokrými procesy.
Nová okna jsou skutečně těsná s nulovou infiltrací mezi spárou mezi rámem a křídlem při zavření, možná špatně fungují polohy mikroventilace (dodavatel oken by měl správně seřídit kování). Zkuste měnit režim vytápění a větrání a vyhodnocovat si na vlhkoměru vliv těchto změn na interiérovou vlhkost a podle toho snad najít vhodnější režim.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk