Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.11.12 / dotaz č. 37155
Dobrý den,
koupil jsem novostavbu (hrubá stavba) RD. Zdi jsou z Heluzu tl. 30 cm P+D. Železobetonový věnec
není zateplen. Jakou tlouťšku vnější izolace (uvažuji o Rockwoolu) bych měl použít, aby nedocházelo k prochlazování věnce a srážení vlhkosti na vnitřní straně? Děkuji za odpověď.
Vážený pane,
pro zateplení železobetonového věnce by vám mělo stačit 12 cm izolace (minerální vata, polystyren). Splníte požadavek normy a pokud bude teplota v místnosti 20°C, nemělo by docházet ke kondenzaci na povrchu. Pokud ale v místnosti nebudete topit a teplota vzduchu klesne např. na 16°C, pak už při venkovních teplotách pod -20°C může na věnci kondenzovat vlhkost. Jde samozřejmě o krátkodobé, extrémní podmínky.

Pozor - uvedené zateplení platí pro případ, že věnec bude nějakým způsobem izolován zdola i shora, nejen zvenku. V místě, kde věnec probíhá nad okenním překladem, může docházet k výraznějšímu prochlazování zdola. Podobně pokud na věnci už není nadezdívka, ale leží na něm přímo stropní deska bez další izolace, bude věnec (i stropní deska) prochládat shora. Požádejte vašeho projektanta, aby vám provedl výpočet pro kritická místa, případně požádejte stavební dozor, aby vám kritická místa vytipoval.

Obecně platí, že pokud jsou dodženy požadavky ČSN 730540 na tepelnou ochranu budov, nemělo by ke kondenzaci vlhkosti docházet. Splnění těchto požadavků je základním předpokladem výstavby.
S pozdravem
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk