Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.11.12 / dotaz č. 37375
Dobrý den,vlastním malou chatu v Litoměřicích,kterou chci do budoucna užívat k trvalému bydlení.Protože zde mám přimotopy a krb,chtěla bych do budoucna být nezávislá na dodávce elektriky.Prosím o možnosti,cenovém rozpětí jak toto udělat.Děkuji za odpověď
Dobrý den,

vzhledem k požadavku na nezávislot na dodávce elektrické energii máte de facto dvě obecné možnosti:
1) pořízení agregátu, který bude vyrábět elektrickou energii z benzínu/nafty.
2) využití obnovitelných zdrojů pro výrobu elektrické energie v místě.

Varianta 1) je relativně málo náročná z pohledu pořizovacích výdajů, ovšem provozně je/může být poměrně náročná - záleží na způsobu využití elektrických spotřebičů.

varianta 2) je naopak náročná z pohledu pořizovacích výdajů, ovšem méně zatěžuje při provozu (energie je obvykle téměř zdarma, výdaje představují revize, údržba a srevis). V tomto případě se domnívám, bez bližších znalostí konkrétního umístění daného objektu, že asi technicky nejvhodnější bude instalace fotovoltaických (FTV) panelů, společně se skupinou baterií, které budou akumulovat elektrickou energii a dodávat ji v době, kdy není možné využít FTV panely.

Dalším způsobem by mohlo být předělání systému vytápění na teplovodní se zdrojem na pevná paliva (krb s teplovodní krbovou vložkou) a s instalací kombinace solárních panelů pro ohřev (předehřev) teplé vody a FTV panelů s akumulátory pro zajištění dodávky elektrické energie. Tato varianta je ovšem investičně značně náročná a představuje poměrně zásadní úpravy.

Cenové rozpětí Vám bohužel nejsem schopen naznačit, protože záleží - jednak na zvoleném způsobu řešení a také na potřebě dodávky elektrické energie a s tím související velikostí FTV panelů a množství akumulátorů.

S pozdravem


Ing. Tomáš Müller

Odpovídá:  Ing. Tomáš Müller* - EKIS Ústí nad Labem tisk