Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.11.12 / dotaz č. 37431
Dobry den,
prosim o radu jak zateplit stary tramovy strop v RD. Skladba stropu: omitka,rakos,prkna,tramy +/- 25cm (mezi tramy jen vzduch),prkna,jilova mazanina se slamou. Puda je zatim nezateplena (mozna nekdy v budoucnosti rekonstrukce na podkrovi)
Stropy z interieru zatim sundavat nechci, spis mi jde o izolaci mezi stropni tramy - konopi? jak kotvit? (vaha na strop) atd.
Odkryt zaklop ze shora bude nutno kuli zesileni tramu.
Vubec nevim jak nalozit s parobrzdou (jestli vubec) a jak vyresit pochozi podlahu v pripade dalsi rekonstrukce podkrovi (difuze).
Nevim co vse za informace/detaily by bylo treba ale nejak zacit musim...
Bohuzel zde nejdou prikladat prilohy, tak to beru jako prvni nastrel
bez detailu.
Dekuji moc
Zdravím. Pokud zatím nechcete podkroví využívat, tak můžete seshora udělat do každé mezery mezi trámy díru a tudy nafoukat buničitou vatu. Toto považuji za nejlepší způsob, neboť je to levné, poměrně účinné, a stropu prospěšné. Buničitá vata je totiž napuštěná něčím proti biotickému napadení, obvykle boraxem a tam, kde toto přijde do styku s dřevem dochází i k částečné impregnaci dřeva. -Navíc jde o stejný materiál jako je dřevo. Tento materiál má také poměrně značnou kapilární vzlínavost, takže v případě lokálního problému s vlhkostí transportuje tuto vlhkost do svého okolí, čímž dojde k poklesu vlhkosti pod 18 % (to je považováno za mezní hranici, po níž může dojít k napadení dřeva houbami) a následnému lehčímu vysychání.
Pokud budete dělat jakékolivjiné zateplení, tak je potřeba do teplé oblasti (blíže interiéru) dávat materiály s vyšším difuzním odporem a naopak nahoru s nižším.
Je otázkou, proč je potřeba zesilovat stropní trámy. OBvykle s nimi problémy nebývají, pokud jsou, tak většinou proto, že došlo k jejich biotickému napadení. Zde je možné, že jsou prožrány červotoši, nebo je uhnilé zhlaví stropních trámů. V obou případech je vhodné celý strop vyměnit - ale to již projektuji na dálku a fabuluji možnosti poškození, kde může být příčin samozřejmě více. Pokud dojde k odkrytí záklopu tak uvidíte, jaké jsou problémy. Zde pak přichází mnoho různých způsobů zateplení, ovšem na to je potřeba znát kolik prostoru máte (o kolik lze zvýšit stávající podlahu), jaké tam jsou problémy, jak si představujete půdu využívat nyní a jak do budoucna... Vzhledem k tomu, že toto vše neznám, nemohu na to reagovat a musí se k tomu vyjádřit projektant, který přestavbu navrhuje.
Zdraví
Roman Šubrt