Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.11.12 / dotaz č. 37441
Chci se zeptat na naklady. Dum 136m2 velky, kolaudovan min. tyden, 3-ta skla, zatepleni porotherm 44cm a na tom 12 polystyren??- realitni makler, topeni podlahove i v mistnostech, ustredni elektricke topeni, kolik by byly naklady mesicne na elektriku, plyn neni. Mela by to byt energ. trida A nebo B. dekuji za info.
Vážená paní,
na základě pouhého popisu nelze přesně stanovit náklady na vytápění. Je nezbytné provést výpočet, k němuž je nutný projekt domu. To už přesahuje možnosti bezplatné poradny. (V popisu ani neuvádíte, jaká je izolace ve stropě a v podlaze, přitom jde zhruba o stejnou plochu jako je plocha stěn.)
Dům musí mít Průkaz energetické náročnosti budovy, povinně se zpracoval pro žádost o stavební povolení. Prodávající by vám ho měl předložit (od 1. ledna to bude jeho povinnost). Z něho můžete spotřebu energií vyčíst. Pozor - zatřídění domu do kategorie (A, B, C) není úplně vypovídající, jde o součet všech energií, (na osvětlení, ohřev vody atd.), je potřeba podívat se, kolik% z celkové spotřeby připadá na vytápění. Někdy se spotřeba energií uvádí i v projektové dokumentaci domu - nechte si ji předložit.

Velmi orientačně můžete u dobře izolované novostavby rodinného domu počítat se spotřebou okolo 80 kWh/m2 za rok, tj. ve vašem případě 136 m2 x 80 kWh = 11 000 kWh ročně (přibližně).

Náklady na vytápění elektřinou jsou v tomto případě cca 29 tis. Kč za rok. Výhodou je, že při sazbě pro el. vytápění máte k dispozici pro domácnost a ohřev vody levnější elektřinu, než kdybyste topila plynem, uhlím nebo jiným palivem. Rozdíl je při spotřebě domácnosti 3000 kWh asi 6400 Kč za rok. Celkové náklady na elektřinu (topení + domácnost) pak budou cca 44 tis. Kč/rok.

Dále můžete počítat náklady na ohřev vody cca 2000 Kč na osobu za rok.

Pokud z Průkazu en. náročnosti vyčtete spotřebu na vytápění, můžete si porovnat náklady na kalkulačce zde:
http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/269-porovnani-nakladu-na-vytapeni-podle-druhu-paliva

Jak průkaz číst se dozvíte třeba zde: http://www.ekowatt.cz/cz/informace/uspory-energie/prukaz-energeticke-narocnosti-budovy

Přeji šťastnou ruku při výběru domu!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Ostatní
tisk