Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.11.12 / dotaz č. 37488
Dobrý den,

obracím se na Vás s prosbou o radu. Ráda bych změnila stávající dodavatele plynu i elektřiny z důvodu úspor. Na srovnávacím portálu Sfinace jsem zadala potřebné parametry a okamžitě jsem měla možnost srovnání (výsledky srovnání jsem ochotná odeslat jako přílohu např.mailu).
U elektřiny problém nemám. U RWE (vyšla nejlevněji) odebírám plyn, takže se společností určité zkušenosti mám. Problém mám u plynu, protože zde mi nejlevněji vycházejí dodavatelé, které neznám (ani jsem o nich nikdy neslyšela) a tedy s nimi nemám ani žádné zkušenosti. Jedná se o dodavatele EP ENERGY TRADING, a.s. a Corasta s.r.o. Úspora zde vychází značná, ale zase bych se nerada někde "upsala", aniž bych se poradila. Ve finále by se mohlo ukázat, že jsem až tak neušetřila. Mám teď na mysli vedlejší náklady (instalace nových plynoměrů a elektroměrů apod.)
Můžete mi prosím poradit, jestli výše uvedeným cenám a společnostem mohu věřit? Bez problému se jim "upsat"? Hrozí mi nějaké vedlejší výdaje se změnou dodavatele energie?
Vím, že se společnostem "pouze upíšu" a ony si veškeré papírování vyřeší mezi sebou.

Předem děkuji za odpověď.

S pozdarvem
Dobrý den

Vámi uvedení prodejci plynu v Olomouckém kraji podle nezávislého kalkulátora cen energií nejsou nejlevnější, v cenové tabulce prodejců se pohybují ve střední části. Při změně dodavatele plynu doporučuji použít již výše uvedený kalkulátor cen energií, kde po zadání regionu, původního dodavatele plynu a roční spotřeby v kWh se objeví porovnání nabídek od jednotlivých dodavatelů. Při otevření okna detail budete informováni podrobně o složení ceny zemního plynu včetně DPH a prodejci. Kalkulátor najdete na adrese: kalkulátor.tzb-info.cz/cz .
Při přechodu k jinému dodavateli plynu se plynoměr nemění, ten patří distributorovi, který v dané oblasti zůstává stejný. Při změně dodavatele je dobré nahlásit stav plynoměru distributorovi a původnímu dodavateli.

S pozdravem Otakar Slezák
Odpovídá:  Otakar Slezák* - EKIS Olomouc Slezák tisk