Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.11.12 / dotaz č. 37548
Dobrý den,

rád bych se zeptal na správný postup ohledně udělení sazeb pro tepelné čerpadlo v rekreačním objektu. Specfické podmínky pro danou sazbu (%krytí tepelných ztrát atp)jsou splněny a nejsou zpochybňovány, avšak EoN odmítá akceptovat sazbu s velmi obecným zdůvodněním ".. z důvodu omezené přenosové schopnosti stávajícího vedení NN".

Vzhledem k tomu, že:
a) nepožaduji navýšení stávajícího kontrahovaného rezervovaného příkonu 3x16A
b) jde o dvě zařízení s příkonem 1.5 kW každé bez neg. vlivu startovacího proudu, které, pokud vím, splňuje podmínky pro zapojení do běžné zásuvky
c) celkový příkon všech zařázení v nemovitosti oproti akceptované žádosti o stávající sazbu není navýšen (kompenzováno úsporami - např. varná deska s nižším příkonem)

bych se rád zeptal, nakolik je postup distribuční společnosti správný a uvedené odůvodnění odmítnutí sazby dostatečně konkrétní a verifikovatelné.

předem děkuji
Vážený pane,
energetická poradna nemůže řešit spory mezi vámi a společností E.ON.

E.ON má právo nepřiznat vám sazbu pro odběr elektřiny, jestliže nesplňujete podmínky pro její přiznání. Na svém webu uvádí pro sazbu D56 pro tepelná čerpadla tyto podmínky :

"Sazba je určena pro odběrná místa, u nichž odběratel distributorovi věrohodným způsobem prokáže, že pro vytápění objektu je řádně nainstalován a používán systém vytápění s tepelným čerpadlem. U sazby D 55d navíc odběratel věrohodným způsobem prokáže, že jeho výkon odpovídá tepelným ztrátám vytápěného objektu. Pro sazbu D 56d platí, že tepelný výkon tepelného čerpadla kryje minimálně 60 % tepelných ztrát vytápěného objektu. "

Podle toho, jak případ popisujete, se domnívám, že by vám sazbu přiznat měl.

Doporučuji vám podat stížnost na uvedené jednání u Energetického regulačního úřadu (ww.eru.cz), který ze zákona kontroluje vztahy mezi zákazníky a dodavateli elektřiny.
Přeji hodně úspěchů!
K. Srdečný