Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.11.12 / dotaz č. 37552
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jaký efekt by mělo v zimním období osazení střešního okna vnitřní stahovací roletou. přemýšlím, jak případně snížit tepelné ztráty u střešních oken, nicméně náklady na předokenní žaluzii (okolo 9.000 Kč) mi přijdou jako nenávratné. Cena rolety okolo 2.000 Kč je značně příznivější, nicméně nevím, zda by, zejména v zimním období, mělo toto opatření (oddělení vzduchu v místnosti od studeného skla) znatelnější efekt. Děkuji
Děkuji Vám za Váš za zájem o naše poradenství a za Váš dotaz.
Tepelná ztráta vznikající prostupem tepla střešním oknem závisí na jeho konstrukci. Součinitel prostupu tepla ve W/m2.K, který charakterizuje kvalitu okna, by měl být součástí dokumentace dodávané s oknem a uveden v technických podmínkách a v prospektech. Případně by hodnotu tohoto součinitele sdělil výrobce.
Výrobce by měl rovněž sdělit hodnotu součinitelem prostupu tepla po doplnění střešního okna předokenní žaluzií, případně vnitřní stahovací roletou.
Předokenní žaluzie by tepelnou ztrátu částečně snížila; míru tohoto snížení však nelze určit. Návratnost uvedené investice cca 9 000 Kč by v každém případě byla neúměrně dlouhá.
Vliv rolety by byl zřejmě výrazně nižší. Instalaci rolety lze proto doporučit spíše z estetických, nikoliv ekonomických důvodů.
Pro snížení tepelných ztrát je proto nutno hledat jiné možnosti, např. automatickou regulaci vnitřní teploty v závislosti na době užívání místnosti, snížení průměrné vnitřní teploty, doplnění oken další vrstvou zasklení (pokud je to technicky možné), vnějšími tepelnými izolacemi, využíváním solárních kolektorů apod.


Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk