Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.12.12 / dotaz č. 37588
Mám zateplenou chalupu ve středočeském kraji, vytápěnou akumulačními kamny (příkon cca 31 kW). Vzhledem k tomu, že se cena elektřiny neustále zvyšuje, nyní již cca 90 000 Kč za rok, prosím o radu, zda nejsou na trhu nějaká výkonnější a úspornější akumulační kamna.
Děkuji
Pokud jsem Váš dotaz pochopil správně, hledáte úspory energie na vytápění. Těch může být dosaženo ve dvou rovinách, jednak snížením potřeby tepla na vytápění, typicky zateplením - již máte, a za druhé snížením ztrát při výrobě tepla. Prakticky veškerá elektrická energie, která je přivedena do akumulačních kamen, se mění na teplo, úspornější (efektivnější) akumulační kamna tedy principielně neexistují, rovněž výkonnější kamna nepřinesou úsporu.

Osobně bych se zaměřil na nastavení teploty na prostorovém termostatu, správném nastavení nabíjecí teploty kamen a na funkčním chodu vybíjecího ventilátoru (v závislosti na typu kamen).

Pokud chalupu užíváte nárazově, akumulační vytápění nemusí být vhodné, pak je na zvážení instalace např. přímotopů (rychlá reakce, relativně levné těleso).

Jiná řešení by byla komplikovaná o nutnost vybudování např. teplovodní otopné soustavy.
Odpovídá:  Ing. Petr Zahradník* - EKIS Praha, Seven tisk