Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.12.12 / dotaz č. 37591
zateplení stropů z půdy.V sedmdesátých letech jsme si vybudovali bytovou jednotku v 1.poschodí starého domku z 30 let.2/3 stropů v místnostech je původních,dřevěné trámy,prkna,rákos,omítka.1/3 nových stropů-přístavba je z hurd a omítka.Na pochůzné půdě jsou stropy ošetřeny proti úniku tepla,staré-prkenným záklopem a mazaninou hliněnou se slámou/ již je značně narušena.Na nových stropech je 5cm vrstva perlitobetonu.Chtěli bychom provést novou izolaci,ptáme se stavebníků,rady se značně liší,většina je pro odstranění mazaniny,vytrhání prken,vložení parozábrany mezi trámy a na ni klást minerální vatu do výšky trámů tj.18cm, a opět zaklopit prkny,proto prosíme o Váš odborný výklad a radu.Může se použít KNAUF INSULATION kamena vata na tepel.izolaci stropů ,podlah nebo je určena pouze na obvodové zdivo ?děkuji za odpověď
Dobrý den a děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.
Požadavky na tepelně-izolační vlastnosti na stropy pod nevytápěnou půdou jsou uvedeny v normě ČSN 73 0540-2, kterou je požadován součinitel prostupu tepla U = 0,30 a doporučen 0,20 W/m2.K. Těmto požadavkům by měla nová tepelná izolace odpovídat. Stávající izolace z hliněné mazaniny se slámou, ani 5 cm perlitobetonu tomuto požadavku neodpovídají.
Jednou z možností, jak tepelnou izolaci obnovit je odstranění mazaniny a prken, vyložení prostoru mezi trámy parozábranou a do tohoto prostoru vložení tepelné izolace.
Uvažovaná minerální vata má součinitel tepelné vodivosti podle provedení 0,035 – 0,039 W/m.K. Pro dosažení požadované hodnoty by byla nutná tloušťka izolace 12-18 cm, při homogenní vrstvě (bez uvažování izolačních vlastností stávající konstrukce). Protože vrstva izolace bude narušena trámy stropu, bude vhodné plně využít výšky trámů 18 cm, tento prostor vyplnit izolací a na trámy položit další vrstvu 5 – 6 cm izolace. A až na tuto izolaci pak prkna.
Na izolaci je možno použít minerální vatu téměř ve všech provedeních, tj. desky, rohože, nebo foukanou izolaci.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECCB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk