Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.12.12 / dotaz č. 37612
Dobrý den , ke stávajícímu podkroví potřebuji směrem do půdního prostoru vytvořit jednu podkrovní místnost cca 2 ,5 x 3 ,5m. Místnost bude využívána jako šatna. Chtě bych použít na zateplení stříkanou pěnu , ale nikde jsem se nedočetl jak má vlastně vypadat skladbe při zateplení střechy - šikminy a svislé stěny-mezi půdou a vytápenou místností.Občas na stavbě vidím , jak stříkanou pěnu aplikují ze spodu přímo na pojistnou hydroizolaci-což mi přijde dost podivné.
Přemýšlel jsem o skladbě:mezi krokve našroubovat prkna /OSB asi ne špatně kvůly vysokemu dif. odporu?/ a na prkna nechat aplikovat stř. penu v tl. 25cm ak aby min. 70 mm bylo přes krokve. Pěnu zaklopit OSB nebo SDK deskami. Měla by ve skladbě být i parozábrana?2. ) skladba stěny mezi vytápěným a nevytápěným prostorem osb ,25 cm pěny ,OSB ?
Vážený pane,
to co popisujete je jedna z možností. Hlavní výhodou těch stříkaných pěn je to, že se s nimi dají izolovat i členitá a špatně přístupná místa a existují druhy s více-méně uzavřenými póry jakož i pěny s póry otevřenými (viz např. http://www.honter.eu/produkty/strikana-penova-izolace-foam-lok ). Udává se, že například stříkaná pěnová izolace Foam-Lok™2000 s uzavřenou strukturou patří mezi nejúčinnější dostupné izolační materiály s hodnotou součinitele tepelné vodivosti 0,0206 [W/(m.K)] . Podle mého názoru je to je ale jen počáteční hodnota zřejmě daná přítomností CO2 v pěnové struktuře. Časem dojde k jeho nahrazení vzduchem (proces difúze), který má vyšší tepelnou vodivost.
V http://www.excellence-in-insulation.eu/site/fileadmin/user_upload/PDF/Thermal_insulation_materials_made_of_rigid_polyurethane_foam.pdf je graf z něhož vyplývá, že u PUR pěny po asi 2,5roku stoupne hodnota součinitele tepelné vodivosti 0,026 [W/(m.K)] a pak již je stálá (i tak je to ale dobrá hodnota).
Existuje pochopitelně více podobných stříkaných pěn i firem, které se jejich aplikací u nás zabývají. POZOR mnohé z těchto pěn mmají znatelně vyšší tepelnou vodivost.
Pokud jde o použití parotěsné zábrany, tak se uvádí, že u pěn s uzavřenou strukturou buněk není nutná. U pěn s otevřenou strukturou může být vhodné upravit vnější stranu
bednění tak, aby byla difuzně otevřená (např. prkna s pojistnou fólií místo OSB desky).
Hlavní nevýhodou použítí takovéto stříkané pěny oproti běžné tepelné izolaci z minerálních vláken bude asi cena. Zkuste si nechat udělat srovnatelné nabídky na obě
možnosti a uvidíte. Pokud ta střecha, kterou budete izolovat má jednoduchý tvar a všechna místa jsou přístupná a můžete si dovolit větší tloušťku tak bych asi spíše použil
klasickou minerální nebo skleněnou vatu (nějaký lepší typ se součinitelem tepelné vodivosti 0,033).


S pozdravem Mgr.K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr. Karel Murtinger - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk