Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.12.12 / dotaz č. 37647
Dobrý den,

mám dotaz ohledně zateplení RD, který chci stavět příští rok. Jedná se o RD 12x10m se suterénem a přízemím. Topit chci kotlem na tuhá paliva a chci mít radiátory.Suterén bude z 44 STI heluz a přízemí chci z 24 heluz. Čím mám zateplit tuto stěnu v přízemí. Vatou nebo polystyrenem, bojím se toho, že to nebude dýchyt a bude vznikat plíseň a jaká tlouška izolace je pro danný typ ( vata, polystyren ) optimální pro tuto tloušťku zdi. Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den
Zdravím a děkujeme za dotaz.
Tloušťka zateplovacího systému je minimálně cca 120 mm, ovšem dnes se běžně dává i 280 mm. Ta tepelná izolace je poměrně levná, prodraží to trochu hmoždinky, které musí být delší a tím dražší.
Nevím, proč suterén budete zdít z STI 44. Osobně bych se spíše přikláněl také k těm 24kám a zateplil i suterén. Je potřeba si uvědomit, že cihly tl. 44 cm mají šířku 24 cm a cihly tl. 24 cm mají šířku 40 cm. Zdění z 24 jde tedy, co do plochy, 2x rychleni, než z 44.
Dalším důvodem je, že je potřeba řešit veškeré tepelné mosty, což se u sendvičového zdiva děje lehce, neboť se postaví dům a pak se celý "zabalí" do tepelné izolace. Pokud budete spodek dělat z 44a vršek ze zdiva 24, tak musíte tepelnou izolaci kus přetáhnout přes věnec na zdivo suterénu (alespoň 30, ale lépe 50 a více cm), jinak vám v tomto místě vznikne tepelný most, který může způsobit plísně v interiéru.
Doporučuji vám také, v případě, že budete dělat obytné podkroví, provést nadkrokevní tepelnou izolaci, tedy nejprve udělat krov, pak pobít krokve prkny nebo OSB deskami, na ně dát parotěsnou zábranu a následně tepelnou izolaci a pak kontralatě, latě a krytinu (více na stránkách různých výrobců). Tento systém má u jednoduchých střech tu výhodu, že je všude provedena parotěsná zábrana kvalitně a tepelná izolace s minimálními tepelnými mosty.
Nyní ale, abych se vrátil k tomu, čím zateplovat a jak se vyhnout plísním:
Na zateplení spíše doporučuji pěnový polystyrén, k jehož výhodám patří pevnost v tangenciálním směru a nižší cena. K nevýhodám pak to, že má nižší zvukový útlum, takže méně hlukově izoluje.
Plísně vznikají tam, kde kondenzuje vodní pára. Proto je nutné jednak dobře větrat a dále mít všude vysokou povrchovou teplotu. Vysokou povrchovou teplotu dosáhnete kvalitními a dostatečnými tepelnými izolacemi, větrání je nutné zajistit. Dříve to bylo přirozenou cestou, neboť kamna v pokoji či krb odsával vzduch z místnosti a nasával se netěsnostmi čerstvý z venku, nyní se to buď neřeší (pak jsou často problémy), nebo se to řeší pomocí vzduchotechniky s rekuperací, což osobně doporučuju.
Dýchání domu stěnou neřešte - to je nesmysl, i když ho každý říká. Když si uvědomíte, že člověk za den vydýchá přes jeden litr vody a dál kytky, vaření, mytí a další zdroje způsobují produkci vodní páry v budově, obvykle v řádech až desítek litrů za den, tak je jasné, že tato vodní pára se ven skrz konstrukci nemůže dostat. Je potřeba však zabránit, aby vodní pára vnikla do konstrukce, kde se může volně šířit. Proto je nutné mít kvalitní parozábranu u zatepleného podkroví, nebo tam, kde je dřevěná konstrukce a dále je nutné kvalitně oblepit okna z interiéru tak, aby do spáry mezi oknem a stěnou nevnikala vodní pára z interiéru.
Jen ještě upozornění: Okna by měla být osazená ideálně uprostřed tepelné izolace. Pokud to nejde, tak alespoň na jejím kraji, v žádném případě ne ve stěně.
A k vytápění: Pokud budete mít kotel na tuhá paliva, tak doporučuji jej zkombinovat s akumulační nádrží, neboť kvalitně zateplený domek má minimálně potřebu tepla na vytápění a tak malé kotle se obvykle nevyrábí. Je tedy potřeba přebytečné teplo z kotle někde pojmout a využít jej až když kotel dohoří.
Doporučuji vám zajímat se o stavbu pasivního domu. Ne proto, že to je moderní, ale proto, že v dnešní době to je rozumné, protože již nejde o nic vyžadujícího drahou a náročnou techniku či materiály. Navíc pravděpodobně příští, maximálně přespříští rok budou schváleny dotace na tuto výstavbu.
Stavba pasivního domu je spojená s tím, že si musíte sehnat projektanta, který vám poradí co a jak udělat tak, aby to bylo dobře. A vy jej budete muset zaplatit. Ale ve výsledku vám pravděpodobně kvalitní projektant ušetří zbytečné náklady na stavbu a hlavně budete mít kvalitní dům a nikoliv stavení, které bude za 5 let nutné složitě opravovat.