Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.12.12 / dotaz č. 37657
dobrý den, na základě doporučení pana - xx/ Ekolist.cz

se na Vás obracíme s radou popřípadě s žádostí o podrobnější informace o tzv. vnitřním zateplení.

Připravujeme rekonstrukci a záchranu schátralého zámečku který není památkově chráněný a je v osobním vlastnictví, nicméně jeho fasáda je poměrně bohatá na štukové omítky a pískovcové ostění okenních a vstupních otvorů. Jak štuková výzdoba fasády tak i vše ostatní je poměrně hodně poškozené. Chybí střecha, některé vnitřní stěny, stropy atd... jsou zachovány klenuté chodby a sklepní prostory. aneb vše co šlo ukrást bylo ukradeno a vyrabováno ..... Rádi by jsme zámeček uvedli z venčí do původní podoby avšak celá rekonstrukce a budoucí podoba by měla odpovídat současným nárokům - tedy zejména energetická náročnost v rámci vytápění - pokud možno co nejnižší náklady na vytápění, řízená výměna vzduchu s rekuperací - podotýkám že ze zámečku zůstali více měně jen obvodově stěny a suterén a poměrně velká část se bude tedy budovat dle dochovaných záznamů znovu - zbývající část bude zcela moderní a však s ohledem na celou stavbu tak aby nerušila a nehyzdila jedinečný vzhled a celkovou atmosféru...

(přikládám odkaz na webové stránky pro bližší představu v jakém duchu se rekonstrukce bude ubírat - http://bydleni.idnes.cz/rekonstrukce-statku-0r4-/architektura.aspx?c=A120307_133252_architektura_web


Hledáme odborného dodavatele či společnost která dokáže navrhnout zateplení které maximálně zohlední vzhled a jedinečný charakter zámečku a však zbytečně neovlivní vizuální stav nemovitosti nebo aby celé zateplení bylo účelně zakomponováno.

Zároveň hledáme i dodavatele na odvlhčení celého objektu - uvažujeme o odvlhčení za pomoci tzv mikrovlnné technologie či něčeho podobného v kombinaci s mechanickou izolací a sanačních omítek.

Snažíme se v současném okamžiku posbírat co nejvíce informací aby jsme mohli dát zpracovat projektovou dokumentaci či popřípadě zda máme zpracovat dokumentaci jen na stavbu samotnou a zatepleni bude mít svou zcela vlastní dokumentaci ..

v příloze přikládám náhled na současný smutný stav celého zámečku.

Přeji příjemný zbytek dne a děkuji za odpověď .
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.
Problematika je velmi rozsáhlá a v rámci odpovědi a vymezeného času nelze popsat všechny postupy a technologie, které by se zde mohly uplatnit.
Komplexní rekonstrukce takového objektu vyžaduje velmi pečlivou projektovou přípravu, na její kvalitě a zkušenostech zpracovatele bude záviset výsledek. V Čechách je několik projektových ateliérů, které se na tento typ staveb specializují. Vzhledem k tomu, že v rámci nezávislého poradenství je zde nemohu nahodile jmenovat, předpokládám, že bude ve vašich silách si kontakty na ně opatřit. V poslední době se část z nich zapojila do projektu energeticky šetrných památek. Více informací o této aktivitě a kontaktů naleznete na webových stránkách www.zelenepamatky.cz.
Pokud jde o energeticky úsporné řešení, doporučit mohu využití osobního bezplatného poradenství v rámci sítě středisek EKIS, kde jste vložili tento dotaz. Naleznete zde i seznam poradenských středisek, můžete vybrat některé z nich a navštívit jej. Poradci mají zpravidla přehled o technologiích a materiálech, které by se pro Váš záměr hodily.
V první řadě je potřeba stanovit jakousi energetickou koncepci řešení, popsat si jednotlivé kroky a uvědomit si, jaké části stavby bude možno zateplit na úrovni doporučení současných norem a pak kde to bude jen obtížné nebo nemožné.
Bude se provádět nový krov, zde je tedy na místě zvolit řešení, které bude plně respektovat doporučení současné platné ČSN na izolace. Jedná se o normu ČSN 73 0540-2 Tepelně technické vlastnosti budov - požadavky ve znění z října 2011.
Norma rozlišuje tři hodnoty součinitele prostupu tepla a to – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu v souladu s novými evropskými směrnicemi. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od tepelného odporu R, kde je to naopak).
Podobně lze postupovat i u podlah. Pokud se bude provádět nějaký systém odvlhčení, budou staré vrstvy podlah odkopány a v nově navržená skladbě bude dostatek místa pro odpovídající tloušťku izolace.
Nová okna budou možná řešena jako špaletová. Zde je opět možnost dosáhnout poměrně dobrých izolačních vlastností zvolením kombinace zasklení 1 sklo a 2 sklo v křídlech. Při zakázkové výrobě lze dosáhnout i pohledově příznivých proporcí velikosti rámů. Nezapomenout na dostatečné zateplení okenních špalet, které může být provedeno i nadstandardně a tak, že historický ráz budovy nenaruší. Příklady takových oken pro památky se naleznou i na internetu.
V případě obvodových stěn, kde se chcete vyhnout zateplení ze strany exteriéru a zvolit zde plastické členění původní předlohy, je na zvážení, zda toto, pokud se o památku opravdu nejedná, neprovést v izolantu. Technologie na takové fasády jsou, jednotlivé ozdoby se vyřezávají z EPS, je to pochopitelně trochu náročnější. Otázkou na zvážení je rovněž použití typu izolantu s ohledem na vlhkost zdiva a jeho sanaci. Pro zateplení zevnitř jsou k dispozici technologie, které to umožňují. Používají se zde především o materiály přírodní, například desky z dřevité vlny (Steico, Insowool, Difutherm, Hofatex a další, nebo minerální izolační desky typu Pura pro vnitřní zateplení. Způsob použití ale musí skutečně navrhnout znalý odborník.
V kostce řečeno – na úrovni dobré energetické výkonnosti (minimálně doporučení hodnot dle výše zmíněné ČSN) lze řešit zateplení střešních rovin, podlahy a okna. U stěn při zateplení to bude o jistém kompromisu, který ale ČSN umožňuje, pro tento typ budov s tím počítá. Využití rekuperace pro větrání bude rovněž přínosem jak pro vnitřní mikroklima ve vlhké staré stavbě, tak i pro úsporu energie.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk