Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.12.12 / dotaz č. 37742
Kdo je schopný provést a ověřit výpočet tepelných ztrát rodinného domku, co k tomu bude potřebovat za údaje a kolik peněz by stálo změření ztrát a návrh zateplení bodovy. Prosím o kontakt na příslušnou osobu, jejíž návrh bude mít úřední platnost, nejlépe telefon nebo email.
Děkuji.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Výpočet tepelných ztrát se provádí v rámci zpracování projektu ústředního vytápění. To zpracovává projektant ústředního vytápění. Toto slouží k návrhu velikosti kotle a provedení nového rozvodu topení a radiátorů.
Vám jde o něco trochu jiného, patrně máte na mysli tepelně technické posouzení obvodových konstrukcí Vašeho domu za účelem návrhu dodatečného zateplení.
Tímto se zabývají projektanti stavební anebo specialisté na stavební tepelnou techniku (tepelné izolace) a osoby oprávněné vypracovávat dokumentaci jako Energetické štítky nebo audity.
Při takovém posouzení se postupuje dle normy ČSN 73 0540-2 Tepelně technické vlastnosti budov – požadavky. Pro jednotlivé konstrukce ohraničující vytápěný prostor se spočítá součinitel U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K). Dříve se používala veličina známá jako tepelný odpor R. Norma rozlišuje 3 stupně požadavku – minimální požadovanou, doporučenou a doporučenou pro pasivní stavby. Podle vypočteného stávajícího stavu a porovnáním s normou se pak provede návrh optimálního zateplení. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Zároveň je pak možno dle zmíněné ČSN stanovit Energetický štítek obálky budovy, který nehodnotí jednotlivé konstrukce (stěny, strop okna apod.) samostatně, ale dům jako celek.
Aby se toto dalo spočítat, musí být k dispozici stavební dokumentace stávajícího stavu domu s popisem konstrukcí. Pokud stavební projekty k domu nejsou k dispozici, lze oslovit projektanta stavaře, který zaměření provede. Ten ale může zároveň zpracovat návrhy zateplení a projekt na zateplení. Zaměření domu se pohybuje kolem 10 tis. Kč, projekt zateplení RD se základním výpočtem konstrukcí odhaduji kolem 15 až 20 tis. Kč
Zpracovávat stavební projekt dodatečného zateplení domu doporučuji. Není to lobbing pro projektanty, ale vycházím ze zkušeností ze stavebních dozorů, které provádím. Při absenci projektu se setkávám s množstvím chybně provedených detailů, nebo firma detaily vůbec neřeší. Nesprávně provedené detaily zateplení mají za následek vznik tepelných mostů, které se pak projeví plísněmi. Rovněž jsou firmami nesprávně voleny technologie a tloušťky zateplení, prioritou bývá jednoduchost provedení a zisk. Řeší-li se pak detaily dodatečně, vznikají nepříjemné vícepráce. Správný návrh se projeví v úsporách.
Pokud jde o zaměření tepelných ztrát, termovizní kamerou lze zjistit povrchové teploty, tepelná ztráta se ale musí počítat. Konkrétní osoby nedoporučujeme. Specialisty v oboru energetického hodnocení budov naleznete na webu www.mpo-efekt.cz. Seznam stavebních projektantů najdete na webu České komory autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT), www.ckait.cz.
Dále doporučuji využít bezplatného poradenství středisek ekis v kanceláři, například v Č.B. na www.eccb.cz najdete telefonní číslo, kde se můžete objednat. Osobní poradenství je zdarma.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk