Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.12.12 / dotaz č. 37766
Dobrý den
Na čezu se snažím získat stanovisko technika, čez chce územní rozhodnutí, na stavební úřad nemůžu bez autorizace, ale MPO chce na autorizaci vyjádření ote o vlivu výrobny na trh s elektřinou. Hádejte co chce ote ... stanovisko čezu! a můžete číst znova od začátku. Je to furt dokola.Jak ten ďábelský kruh rozbít,nemá smysl cenit zuby na jednotlivé úředníky jednající podle pravidel. Ale kde je ta myší dírka v zákoně,abych poskládal potřebnou dokumentaci, kde mám začít, který z nich chce víc podkladů než potřebuje? Podezírám ote, myslím, že od čezu stanovisko nepotřebuje, kdyby ano, stanovisko čezu by se jistě přikládalo i k autorizaci mpo.
Dobrý den, z Vašeho dotazu není patrné jakou výrobnu vlastně hodláte postavit. Neznám ani detaily požadavků jednotlivých úředníků a podle jakých zákonů co po Vás požadují. Zkusím popsat schvalovací proces na FVE elektrárnu (dle mého názoru tento dotaz by měl spíše zodpovědět energetický regulační úřad, tento server je spíše určen pro úspory energií).

Postup při výstavbě fotovoltaické elektrárny
Pokud máte jasno ve výkonu FVE a formě výkupu, můžete již požádat provozovatele distribuční soustavy o připojení. Za tuto žádost neplatíte žádné poplatky a provozovatel distribuční soustavy (ČEZ, EON, PRE atd) má zákonnou lhůtu 1 měsíc na to, aby Vám poslal své stanovisko ohledně připojení. Toto stanovisko bude ve většině případů kladné a budou v něm určeny případné úpravy přípojného místa tak, jak je provozovatel vyžaduje. Toto stanovisko má platnost 0,5 roku nebo 1 rok (podle distribuční společnosti) – během této lhůty se můžete kdykoliv pustit do realizace.

Každý provozovatel DS má své hlavičkové formuláře – Žádostí o připojení - ten je třeba vyplnit.
Dalším krokem je administrativa spojená s obecním nebo stavebním úřadem. U malých instalacích na rodinných objektech není potřeba ani stavební povolení, stavební ohlášení nebo územní souhlas - FVE se posuzuje jako technické zařízení stavby. Nicméně mohou nastat případy, že si stanovisko obecního úřadu vyžádá např. energetika nebo Energetický regul. úřad, pak se vyhotovuje územní souhlas.

Připojení do distribuční soustavy
Po samotné realizaci a předložení dokladů vyhotoví PDS smlouvu o připojení. Jedním z dokladů je licence výrobce el. energie, kterou je nutno získat přes Energetický regulační úřad. Pokud si fototovoltaickou elektrárnu budujete jako fyzická osoba, tak u výkonů do 20kWp nepotřebujte pro získání licence žádné odborné vzdělání. Pokud je vše vpořádku, tak nic nebrání zkušebnímu provozu a osazení elektroměrem. Pak Vám už jen provozovatel distribuční soustavy vyhotoví smlouvu o připojení a můžete začít dodávat el. energii do DS.

Odpovídá:  Ing. Tomáš Krásný* - EKIS Praha, Energetické poradenství
Téma:  Ostatní
tisk