Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.1.13 / dotaz č. 37794
Dobrý den,

rád bych Vás tímto ještě jednou požádal o dvě rady: ohledně osazení oken trojsklem, resp. dvojsklem. Nechat si poradit dnes pouze výrobcem zřejmě nemá smysl, z většího objemu zakázky má logicky větší prospěch a bude doporučovat trojsklo. Slyšel jsem však názor, že na jižní stranu někdo osazuje "pouze" dvojsklo z hlediska větších tepelných zisků ze slunce. Můžete mi prosím sdělit Váš názor, příp. mě odkázat na nějaké studie či odbornější pojednání?

Druhá moje otázka směřuje na zateplení podlahy v garáži(součást domu, sousedí s chodbou domu a technickou místností, SV strana), na tzb-info jsem našel názory, že nevyhřívaná garáž je lepší bez tepelné izolace, má prý (sice slabý, ale alespoň nějaký) zisk tepla ze země. Volili byste tuto možnost nebo raději slabě vyhřívanou garáž se zateplenou podlahou?
Mnohokrát díky za odpovědi!

Popis stavby:
nízkoenergetický přízemní dům, Vysočina/j.Čechy, obvod. stěna 30 cm porobeton, zateplení 18 cm EPS, sokl+základy do hl.60cm 10 cm XPS, podlahy 15 cm EPS, kvůli zvýšenému radonu provětrávaná zákl. deska, jižní a západní strana 5x francouzská okna 150x200 cm, na ostatní strany 6x menší okna cca 150x100 cm
Dobrý den, děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.
K zasklení oken:
Pro porovnání výhodnosti dvojitého nebo trojitého zasklení oken na jižní straně stavby by mělo být rozhodující porovnání tepelných zisků z přímého oslunění a tepelných ztrát oken při dvojitém zasklení s tepelnými ztrátami při trojitém zasklení. Tedy minimální tepelné ztráty při maximálních tepelných ziscích. K dosažení tohoto ideálního stavu byla vyvinuta řada typů oken, různé druhy skla a různé způsoby zasklení.
Sestavení tepelné bilance tepelných ztrát a tepelných zisků udává ČSN EN ISO 14 438. Podle uvedených vzorců, za použití různých koeficientů lze pak porovnat energetickou výhodnost zvoleného typu zasklení. Bližší údaje lze nalézt na internetu pod heslem „energetická bilance oken“, kde jsou uvedeny vzorce pro potřebné výpočty. Přesnost těchto výpočtů závisí na znalosti všech ovlivňujících činitelů, tj. potřebných součinitelů.
K vytápění (temperování) garáže.
Garáž by neměla být vytápěna, protože vytápění na vyšší teplotu je nejen nehospodárné, ale má vliv i na urychlování koroze. Neměla by být ale ani bez tepelného zdroje, aby vnitřní teplota neklesala pod bod mrazu. Potřebnou vnitřní teplotu udává i ČSN 73 0540-3, která stanovuje požadovanou vnitřní teplotu garáže na 5 °C. Této teploty nelze dosáhnout tepelným ziskem z podlahy, který je opravdu slabý a navíc je snižován materiálem podlahy.
Jako vhodnější se proto jeví garáž s tepelně izolovanou podlahou a přiměřeně dimenzovaným topným tělesem s termostatickým ventilem, který bude nastaven na požadovanou teplotu.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECCB