Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.1.13 / dotaz č. 37918
Dobrý den, při uzavírání objednávky na zateplení stropu v mém rodinném domě byla zjištěna výška mezery mezi 2 vrstvami (výška trámů) 18 cm. Do ní má být nafoukána min. vlna. Dočetla jsem se, že vrstva by měla být vysoká min. 20-23 cm, aby plnila svůj účel. Z předložených vzorků mi byla nabídnuta "nejkvalitnější" min. vlna s tím, že jako izolace bude dostačovat i 18ticentimetrová vrstva. Nejsem fyzik, takže toto neumím posoudit. Proto se na vás obracím s žádostí o radu. Za odpocvěď děkuji.
K Vašemu dotazu Vám sdělujeme následující :
1/ Ve Vašem dotazu nám chybí jak údaje o přesnější skladbě Vaší stropní konstrukce, včetně vzdálenosti trámů, tak údaje o typu fouk. min. vlny a další tech. skutečnosti.
2/ Za předpokladu, že se bude jednat o klas. dřev. trámový strop pod nevytápěným půdním prostorem, s dřev. deskami včetně omítky na podhledu a dřev. deskami (záklopem) s cih. půdovkami za strany půdního prostoru, s osovou vzdál. stropních trámů cca 1m a dále za předpokladu nabízené fouk. min. vlny typu Magmarelax ECO (?) ( mat. s nejlepší hodnotou souč. tep. vodivosti od výrobce IP Polná u Jihlavy - dle firemních podkladů), tak hodnota souč. prostupu tepla takto zateplené stropní konstrukce pod půdou bude dosahovat hodnoty souč. prostupu tepla cca U= 0,26W/m2K.
Touto hodnotou by sice konstrukce po tomto zateplení vyhovovala hodnotě normativní požadované (dle ČSN 73 0540-2) tj. 0,26 < 0,30W/m2K, ale už by nevyhověla hodnotě normativní doporučené tj. 0,26 > 0,20 W/m2K. Uvedená ČSN doporučuje použití těchto přísnějších doporučených hodnot U všude tam, kde tomu nebrání technické, ekonomické či legislativní překážky. Určitě bychom doporučovali realizovat zateplení vaší konstrukce na tyto přísnější normativní doporučené hodnoty, tj. obecně zvýšit tl. tep. izolace asi min. o 60mm.
3/ Uvedená výpočtová sdělení jsou prosím provedena a uvedena za určitého předpokladu skladby a provedení zateplení této konstrukce (viz text výše), pro přesnější vyhodnocení , by bylo všechny potřebné údaje pro výpočet nutné zpřesnit.
4/ Ve všeobecnosti je také třeba pamatovat (a to v případě těchto dřevěných stropních trámů) na změnu okrajových – především teplotních podmínek – které, v případě provedeného zateplení v místě těchto trámů obvykle nastanou. Jedná se ve všeobecnosti např. o možné výskyty kondenzačních zón v oblasti uložení těchto dřev. trámů v obvodovém zdivu a pod. Tyto skutečnosti závisí na skladbě, stavu okolních obalových konstrukcí, vnitřních teplotách, vlhkostech , způsobu provozování objektu a dalších skutečnostech.
V případě Vašeho zájmu, je možno uvedenou problematiku dále konzultovat na našem poradenském středisku EKIS v Olomouci. S pozdravem Ing. P.Svoboda (777 68 990, svobodapa@volny.cz)
Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda tisk