Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.2.13 / dotaz č. 37934
Dobrý den.
Na chalupě mám krb a kachlová kamna.Vyůstění jak z krbu,tak i kacholých kamen vede do jednoho komínu.Při topení,vzniká velké odpadové teplo,které by jsem rád využil.Ekzistuje vložka do komína,která by se napojila na stávající topení?
Děkuji za odpověď
Dobrý den, omlouváme se za opožděnou odpověď. Bez znalostí konkrétních stavebně-technických a energetických parametrů nelze doporučit konkrétní technické řešení, nicméně alespoň obecné doporučení:
Přímo do komínového tělesa by se nic umísťovat nemělo, jsou výměníky na odtah spalin do komínového tělesa, ale ty nemají velkou účinnost, navíc se snižující teplotou spalin v komíně může docházet na vyústění ke kondenzaci vody a následně k provlhání komínového tělesa.
V případě že je krb otevřený, doporučili bychom krbovou vložku s výměníkem, v případě že již má krbovou vložku, je nutno zvolit vhodný typ výměníku. U komínových vložek s výměníkem je žádoucí vždy sledovat podíl výkonu krbové vložky do vody a do vzduchu. Vložka by neměla být naddimenzovaná ve vztahu k vytápěnému objektu, regulace topného systému musí mít ochranu proti přehřátí, dá se propojit s akumulační nádrží.
V každém případě doporučujeme objednat návštěvu odborníka ze specializované firmy, která se zabývá montáží těchto zařízení, který na místě posoudí všechny aspekty a zpracuje návrh správného vyregulování celé vytápěcí soustavy a doporučí konkrétní typ. Samozřejmě doporučujeme dbát na smluvní zajištění odbornosti a schopnosti záručního a následného servisu.
Odpovídá:  Ing. Petr Trousil - EKIS Polná, IP Izolace Polná
Téma:  Ostatní
tisk