Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.1.13 / dotaz č. 38006
Dobrý den, před 3 roky jsme zateplovali panelový dům, tehdy toto prováděla firma Lanex Olomouc. Od doby zateplení máme každou zimu stejný problém s rosením oken. Ovšem tento problém je tak rozsáhlý, že ráno je ve vyšších mrazech okno skoro celé mokré. Vody je tam tolik, že stéká z okna na parapet a tvoří louže od kterých je mokré boční ozdění.
Při samotném zateplení budovy jsme již měli předem nová plastová okna. A možný problém mohl nastat když dělníci na některá okna použili na vnější parapet takový silnější zelený polystyren - podlě některých se jednalo o termoizolační. A u nás protože by museli odsekávat panel, aby se jim pod okno vlezl kvůli své šířce, použili pouze tenčí klasický bílý polystyren. S firmou Lanex není moc dobrá rozprava -jelikož tvrdí, že požití tohoto polystyrenu nevadí. Stejně tak je problém, když jsou přes léto prudké deště, tak pokud prší ze strany tak bývá pod vnitřním parapetem mapa. Čili si myslím, že celkové zateplení kolem oken je nepovedené a neúplné. Děkuji za Váš názor.
Vážený, k Vašemu dotazu Vám sdělujeme následující:

1/ V případě Vámi popisovaného výrazného orosování okenních konstrukcí se ve všeobecnosti jedná o problematiku nedostatečného větrání nebo nedostatečných tep. technických vlastností okenních konstrukcí, popř. může jít o vliv obou těchto nedostatků, s důsledkem zkondenzování vlhkosti nejčastěji na chladnějších površích těchto oken, včetně následného stékání kondenzátu na okolní konstrukce (je potřebné si uvědomit, že uživatelé ve svých bytech produkují v průměru více než 1 desítku litrů vody denně a aby vlhkost nenarůstala je potřebné ji odvětrat). Uvedené potom není vlivem provedení vnějšího zateplení, protože to naopak zvyšuje povrchové teploty na vnitřních površích stěnových konstrukcí a tím snižuje na těchto stěnách riziko vzniku kondenzátu a následného růstu plísní.
Také popisované provedení zateplení vnější parapetní části v místě pod oplechováním je obecně v souladu s požadavky na provádění tohoto vnějšího zateplení a to jak v případě použití fasádního EPS F (bílého) , tak v případě použití „zeleného polystyrénu“. V tomto případě se jedná o přípustné použití tzv. polystyrénu extrudovaného, kdy se zde s výhodou využívají jeho vyšší pevnost a lepší tep. technické vlastnosti. Tato úprava opět příznivě zvyšuje vnitřní povrchové teploty v oblasti takto provedeného detailu.

2/ Jinou věcí jsou Vámi popisované projevy zavlhávání vnitřního povrchu parapetu pod okny při hnaných deštích, kdy tyto budou již pravděpodobně souviset se správností provedení tzv. vnějšího uzávěru připojovací spáry (tj. místo mezi okenní konstrukcí a parapetem a také i bočními ostěními a nadpražím z vnější strany). Toto vnější připojení musí splňovat požadavek na vodotěsnost a paropropustnost. V případě vnitřního uzávěru platí požadavek na zajištění parotěsnosti. Uvedené požadavky, jsou požadavky, platící pro zabudování oken a vnějších dveří.
Další technol. předpisy a vzorové detaily potom platí pro provedení napojení vlastního zateplení na tyto vnější okenní či dveřní konstrukce a to podle typu provedeného vnějšího zateplení (použití těsnících pásek, tmelových těsnění, napojovacích lišt). Tato napojení zateplení potom primárně zajišťují to, aby do vlastního zateplovacího systému a na podkladní konstrukci nedocházelo k pronikání vnější, tj. nejčastěji srážkové vlhkosti.

K výše uvedené odpovědí je potřebné uvést, že se jedná o obecné zásady a požadavky a o obecný popis nejčastěji se vyskytujících příčin výše popsaných poruch a nedostatků. Pro stavebně technicky správné a přesné zhodnocení by bylo potřebné vykonat šetření přímo na objektu, a to i například včetně měření vnitřních relativních vlhkostí a teplot. V případě Vašeho zájmu je možno Vaši problematiku dále konzultovat na našem poradenském středisku v Olomouci, na ul. Jihoslovanská 21. Konzultaci prosíme předem dohodnout s ing. P.Svobodou na tel. 777068990.
S pozdravem Ing. P.Svoboda
Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda tisk