Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.1.13 / dotaz č. 38007
Dobrý den, před 3 roky jsme zateplovali panelový dům, tehdy toto prováděla firma Lanex Olomouc. Od doby zateplení máme každou zimu stejný problém s rosením oken. Ovšem tento problém je tak rozsáhlý, že ráno je ve vyšších mrazech okno skoro celé mokré. Vody je tam tolik, že stéká z okna na parapet a tvoří louže od kterých je mokré boční ozdění.
Při samotném zateplení budovy jsme již měli předem nová plastová okna. A možný problém mohl nastat když dělníci na některá okna použili na vnější parapet takový silnější zelený polystyren - podlě některých se jednalo o termoizolační. A u nás protože by museli odsekávat panel, aby se jim pod okno vlezl kvůli své šířce, použili pouze tenčí klasický bílý polystyren. S firmou Lanex není moc dobrá rozprava -jelikož tvrdí, že požití tohoto polystyrenu nevadí. Stejně tak je problém, když jsou přes léto prudké deště, tak pokud prší ze strany tak bývá pod vnitřním parapetem mapa. Čili si myslím, že celkové zateplení kolem oken je nepovedené a neúplné. Děkuji za Váš názor.
Dobrý den,
Běžně je nejproblematičtějším místem nekvalitně provedená připojovací spára (místo, kde rám okna navazuje na stěnu). Právě proto je potřeba provést kvalitní zateplení parapetu, ostění i nadpraží. Když je tato část zateplení odbytá malou tloušťkou izolace nebo není provedena vůbec, klesá zde významně povrchová teplota konstrukce a dochází ke kondenzaci na stěně zejména v rozích okenního otvoru. Ve Vašem případě to ale chápu tak, že konkrétně k tomuto jevu nedochází, že stěny vlhnou až následně díky kondenzátu stékajícímu ze skleněné výplně na parapet. Tento stav by přímo nenaznačoval, že máte nedostatečné zateplení parapetu nebo ostění, protože nejnižší povrchovou teplotu máte v ploše skla, na které dochází ke kondenzaci. Z Vašeho dotazu není zřejmé, jestli k tomuto nežádoucímu jevu dochází ve všech místnostech stejně. Tento stav vzniká zejména v místnostech se zvýšenou produkcí vlhkosti jako jsou kuchyně, pokoje, ve kterých sušíte prádlo apod. Stejně tak zvýšená vlhkost může vznikat i v ložnici, kde někdo spí (čím víc osob, tím více vyprodukované vlhkosti). Plastová okna se oproti původním dřevěným vyznačují vysokou těsností a vzniklá vlhkost tak nemá kudy unikat do exteriéru. Proto je potřeba zaměřit se na pravidelné větrání a používat systém mikroventilace u oken, která jím jsou vybavena. Tím můžete výrazně napomoci zlepšení vlhkostních podmínek v interiéru a zabránit tak masivní kondenzaci. Zkuste si porovnat, jestli je kondenzace stejná v místnosti, kde přes noc spíte a v místnosti, kde žádný zdroj vlhkosti není a nebudete na noc vypínat topení. Samozřejmě může být problém i v samotném izolačním dvojskle, ale nebývá to až tak obvyklé a většinou se spíše jedná o kondenzaci ve styku rámu okna a samotného zasklení.
Co se týká Vaší zmínky o tom, že při intenzivním dešti se Vám na interiérové straně tvoří mapa, tak to opravdu ukazuje na nekvalitně vyřešený detail parapetu, který umožňuje zatékání dešťové vody.
Ing. Jana Nováková
Odpovídá:  Ing. Jana Nováková* - EKIS Olomouc Slezák tisk